真係好羨慕D人可以留學

380 回覆
1039 Like 49 Dislike
loan左學費
再拎學校d 船/subsidy
當然要本身好窮
我做咗幾年full time 儲咗少少錢做生活費
而家都去咗挪威讀master
挪威master唔洗畀學費 樓主可以諗下
呢位巴打應該係未申請過grant loan﹐有錢真好
果然係離地撚
屌埋你唔努力仲得啊
你自己計下數先講啦
你有冇真係計過數?
唔計學費嘅例子 荷蘭KU Leuven好未?
頂級大學 唔洗學費 但係要租屋食飯
當讀兩年Master已經要22萬
你知唔知香港讀Master普遍只係12萬
究竟係邊撚到差得唔遠?
德國留學唔使學費

已經未計你普通人入大學grad還學債
搞得到呢壇野都廿五後

隨非係50k FG唔駛畀家用 雖然連登大有人在
窮撚就唔好諗咁多啦 愈諗咪愈傷感
加拿大讀大學如果唔係citizen/pr,international student fee等於人地既6倍

你一個sem學費等於人地一個degree既學費
歐洲master唔係多數1年?
Master of Salmonology?
我諗現實世界有唔少人要30幾先拎得出幾十萬自由錢去留學
讀完幾年返黎已經就40,隨時搵唔返工
叫個仔幫自己圓夢?
資訊發達既錯
以前窮撚冇咁多機會睇到有錢人生活係點就冇咁多想法 做好窮人本份算
知得越多越明白差距個人越負面

btw今時今日一個家庭連幾十萬閒錢都唔可以隨手拎出嚟真係唔應該生
點先搵到?
諗住遲啲返工儲錢去菲菲讀牙醫
3 年留學連生活費100萬都唔使,仲有好多讀一年asso再去外國,即係兩年畢業, 去外國根本唔算有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞