買電視機 / 換電視機 集中討論區 (113)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
WOLED本身色域冇QDOLED咁廣
有冇變淡要同返WOLED自己比
同番WOLED比差別不會大
WOLED best case 都唔夠QDOLED廣色
高光WORST CAES更加唔洗比
QD-OLED價值就係咁

不過WOLED已經好靚了

我仲用緊液晶
冇比較冇煩惱
數據上高光變淡
但目測唔覺變淡
可能有算法補償?
28K一部55吋QD-OLED唔算係平民野
其實你察覺唔到,因為冇比較

其實唔可以話淡,係隻色冇咁鮮之類,好難形容

我係盛澤因為並排用Apple TV播所以易分到
咪同一部電視低光同高光比較
其實都good enough 啦

俾多一倍(或4~50%錢行貨計)追求多10% 賴尿蝦嘅鮮同牛丸嘅甜值唔值

睇自己要求同多俾嘅錢對你嘅價值啫
5k-6k budget 要有AirPlay2 用now app投射睇波
有點推介
你有2部同款再並排左右?
認同
100吋?
電視距離坐位幾遠?
都唔係,QDOLED抗燒印強咁多,唔止得畫質
沒有
人比人比死人
日後等價錢平左再升級囉
追求最高極享受咪比多D錢
一般用家都唔會燒到印

所以實際冇乜影響
50寸
不過webos 同 google tv 真係有分別喇

我怕咗webos ,用xbox 睇netflix 同 youtube

google 又多app,我可以裝股票圖app 用電視睇,爽(雖然都係蝕錢)
Sony KD-50X80K 行貨
$58XX
1. 60hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits

Sony KD-50X85K 行貨
$65XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits
加一個CHROMECAST WITH GOOGLE TV
你做咩用電視睇股票app咁瘋狂放大啲升跌係咪感受會大啲
有42吋QDOLED即衝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞