買電視機 / 換電視機 集中討論區 (113)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
會用電腦既就買LG

除此之外睇你budget,2部唔同價
部機係一樣,香港行PAL就寫100hz,美國行NTSC就寫120hz

你打機一樣可以4K120
擺廳,自己房已經有個4K144hz電腦MON
A90K睇戲好啲,高速動作時冇trade off畫質不過有延遲;C2打機好啲,個point同A90K剛好相反

不過C2呢方面唔係退步,OLED面板喺合適運作溫度下已經好少好少延遲好少好少殘影,只係SONY今世代加咗新算法再減低殘影
電視既所有軟件功能全部有機會唔work
SONY下載到黃viu,不過要做付費會員先可以喺電視都睇到,呢個係viu嘅policy,唔係只係針對一個牌子

LG都有黃藍viu嘅app
咁驚
唔該曬Ching先,其實換電視都係老母要求,佢用多,平時用下Disney+睇戲同煲下韓劇,同埋最主要換係要睇波4K
想問下各位大神,小弟想買部機黎打PS5為主,希望行到4K120Hz,budget 14k左右,之前就睇中左x85k同A90K,之前睇到有人話分別最大係OLED,黑位更加黑,小弟一直用緊垃圾液晶電視,所以希望推薦下有冇咩型號fit打ps5,定係平平地x85k玩住先?唔該曬!!
唔知佢想點

Pan記My Home系統就真係有機會咁
48-50吋?

長期長時間打機?
換部LGC2係為左打PS5
尋日同小朋友玩mario party
畫面好似都靚左
Sorry冇講到,預43’,42’左右,一個星期用10個鐘左右啦,通常收工先打,其他牌子未研究,只係睇左sony only,唔該曬!!
Sony XR-42A90K 行貨
$117XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度700nits
9. 2聲道喇叭, 共20W輸出, 1個5W低音喇叭
當然啦

enjoy
如果佢同LG C2比呢?
你打PS5就A90K啦,唔洗自己調HDR

兩款其實差不多的,唔會有大幅度差別
是的,有差別不過不是很大很明顯,總之兩間公司素來定位分野都比較大
A90K A95K 其實係咪得SIZE有分別?
不是

連Panel都唔同級別

A95K用QD-OLED Panel, 擁有接近最高光度,最高光度下仍然Keep到顏色唔會變淡

A90K沒有以上既野
A90K高光度下色域會變窄,LG WRGB OLED Panel缺點

其他技術上既野我新手唔熟悉
咁我建議你買C2啦
真係靚到PK
實際睇 感覺唔到變淡
不過紅色就好明顯唔係qd-oled個水平
要兩部機並排對比之下先察覺到

紅綠藍都係
要兩部機並排播同一段HDR片對比之下先察覺到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞