買電視機 / 換電視機 集中討論區 (113)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
同PLASMA比應該涼好多
宜家係咪全部電視youtube 都冇左倍速?

定係得仆街sony係?
sony 唔係google tv 系統咩
即係用返正常android 嘅yourube app?
我有倍速喎
你咩形號
我係x9500h
想買部55吋,多數都係睇netflix 同 youtube 唔打機既有咩介紹? 有考慮過panasonic但聽講佢無得download apps 有d煩,因為有時都會睇下viu, thanks!
budget 1萬左右
LG C2 55水
信大家
靚到PK
六位數字頭,迪路BB買到不過買完會唔會後悔就難啲講
我係65A90J
無限大BUDGET?
無限budget換樓買the wall
Sony KD-55X85K 行貨
$88XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits

購買以下水貨電視我推薦 盛..澤

LG 55" OLED TV B1 OLED55B1PCA 水貨
85XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度520nits, 最高600nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出

LG 55" OLED TV C2 OLED55C2PCC 水貨
109XX
1. 120hz 廣色域 OLED EVO PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN5 影像處理器
8. 光度850-900nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
更新YOUTUBE APP
更新電視FIRMWARE
試下先
大家好好耐冇見

想問下HDCP 2.2關唔關條HDMI線事?
轉左now tv H1機頂盒(4k),周不時彈個訊息出嚟話電視唔支援HDCP 2.2
但我上Sony睇話2019年後出嘅所有型號都支援HDCP 2.2

我果部係X90J
電視 HDMI 有冇開 增強格式
C2 水係抵玩平靚正之選

只係webos 同啲app
除咗Netflix 一定冇事
其他app 有時load 空氣,包括個dashboard
唔知webos 定app 問題

我自己買咗部xbox x,廢事激氣
否則加部google chromecast with google TV 補元
咁就perfect
有呀
機頂盒”顯示”嗰度都set左4k
WEBOS APP用完最好按BACK退出
HDMI線應該唔關事
NOW盒有冇得更新?
電視FIRMWARE有冇更新?
你係呢個post問Panasonic

買隻Google Chromecast 搞得掂啦
Check左,但佢話錯誤
Now One機頂盒會自動檢測是否支援HDCP 2.2。您亦可以詢問你的電視生產商有關支援HDCP 2.2事宜。

檢查電視端口“Mobile High-Definition Link”(MHL),“HDCP 2.2”,“UHD”,“4K”或 “HDMI 2.0”。它們通常支援HDCP 2.2。

以下是部份支援HDCP 2.2 電視品牌:

Samsung – 端口位置MHL
LG(大部份型號) – 端口位置1
Sony(大部份型號) – 端口位置1或2
B&O – 端口位置1
有關電視機是否支援HDCP 2.2,請查閲電視機用戶指南或聯絡電視生産商。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞