買電視機 / 換電視機 集中討論區 (113)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Sony KD-43X85K 行貨
$59XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits
搬新屋想買部55’電視,本來玩開pc所以電視諗住是但買部4K 60hz oled就夠,但新屋冇位放書枱所以睇怕要買部steam deck駁電視玩

Budget萬鬆啲,睇完Po頭似乎lg 55 c2同埋Sony xr55a80j/a80k最啱我要求,想問吓lg同Sony比較我應該點揀,打機+煲劇嘅時間我預大約4:6比例,同埋想問吓a80j同a80k除左喇叭仲有咩分別,點解價錢差一節
1. A80K因為係新款所以貴D, 另外邊框輕微窄D, 2者其實差不多
2. 其餘技術野要其他巴打補充
3. SONY保養服務比較好
thank you 巴打
you are welcome
Thank you, 所以lg c2 同 Sony a80k你係會推薦a80k多啲?

人在外國,唔知black Friday會唔會有平
1. 外國保養服務質素我唔知道
2. LG C2光度高一截, 又有4個HDMI 2.1, 不過系統唔夠SONY用GOOGLE TV好
明白,咁聽落似係image quality同user experience之間取捨
SONY 55A95K就無敵了~
如果夠錢可以考慮下LG 55G2, 光度比C2更高, 基本上係暫時最光
另外都可以考慮一下SONY 55A95K, 畫質最好, 光度也同G2差不多
嘩唔掂,爆哂budget,spec都唔夠膽望
睇你著眼點係邊啦
因為我唔知外國幾錢
今年LG 竟然肯放B2 出行貨 但個SPEC....係咪用黎谷C2?
我只見到A2, C2同G2不斷減價
1. 24000以下全部都係水貨
2. 水貨我推薦 盛..澤, 65C2水貨17xxx
3. 15100果間你問下就知道,假價黎,只是引你問佢
4. 基本上只是數字遊戲引你問佢,問完就另外報新價錢,總之15100冇可能做到比你,除非2手或者積木機
price.com現在唔比寫水貨,所以好多鋪頭水貨當行貨寫,引你落局,佢地稱呼做國際版行貨,其實即是水貨
另外你睇下點解avoutlet要賣25K, 排頭5位都係咁上下價,而下面果D點解會平咁多,咁你就有答案
用嚟做PC mon,基本上唔駛諗,一定係LG
因為g-sync?我都有諗過第時做埋PC Mon,但未試過駁電視用電腦,咁大部電視玩電腦唔知係咩感覺
9月頭買了部A80k, 1個月就有殘影(下圖)。平時正常用電視,唔打機,亦唔會長期停留在同一個畫面。

請問咁樣是唔是就是burn in? 一個月就咁是否不正常?

lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞