買電視機 / 換電視機 集中討論區 (113)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
大鋪睇可能SET得太鮮艷~你又唔可以問佢拎REMOTE, 佢多數唔理你
你只有去多幾間睇
多塊玻璃有機會啲光會射返入電視,啲色會有影響,而閂窗簾都會見到倒影
對OLED反感會唔會對QDOLED反感
可能較咗Vivid
各位巴打,記得買電視要眼看為實,盡量用同一個mode去睇,最好用電影模式去比較,相對色準好多
各位巴打,記得買電視要眼看為實,盡量用同一個mode去睇,最好用電影模式去比較,相對色準好多

其實如果用電影模式, 我應該保證到唔會刺眼, 其實就算標準模式應該都唔會
我都想講
最近想買部55" 4K電視, 諗緊SONY A80J 定LG G2好, 定係會有其他更好選擇? budget ~20K
新手想問 LG A1 A2 C1 C2 有咩分別
駁PC 係咪一定OLED LG
說穿其實就係give and take,想保護電視就一定要略為犧牲畫質
A1同C1已經下架, 我唔再解釋

LG A2入門,光度500nits,得2個喇叭,機身用料比較膠,面板得60Hz,只有HDMI 2.0

LG B1光度提升到520nits,4個喇叭,機身用料靚左,面板有120hz,有2個HDMI 2.0,2個HDMI 2.1支持4K120

LG B2光度同C1差不多, 2個喇叭, 面板有120hz,有2個HDMI 2.0,2個HDMI 2.1支持4K120

LG C2光度比G1再提升左, 達850nits

LG G2光度比C2再提升左, 達970nits
駁PC如果需要G-SYNC, LG比較好
LG A2最入門,光度500nits,得2個喇叭,機身用料比較膠,面板得60Hz,只有HDMI 2.0, α7 GEN5 影像處理器

LG B2光度600-700nits左右, 2個喇叭, 面板有120hz,有2個HDMI 2.0,2個HDMI 2.1支持4K120, α7 GEN5 影像處理器

LG C2光度再提升左, 達850nits, 4個喇叭, 面板有120hz,有4個HDMI 2.1支持4K120, α9 GEN5 影像處理器

LG G2光度再提升左, 達970nits, 6個喇叭, 面板有120hz,有4個HDMI 2.1支持4K120, α9 GEN5 影像處理器
唔該哂
應該會買c2 48’ 放唔落55’ 所以買唔到b2
你個router 係咪set 咗 wireless client 之間互相見唔到?
追完post 心儀Samsung Q60B 同Sony X85K(50寸),請問大家推介邊款
當然1000% X85K, 高一級, 有120HZ PANEL同HDMI 2.1
通常行vs 水 保養會有咩分別
行貨咪LG提供3年保養
水貨就盛澤提供1年保養, 訂原廠零件返HK, 如果開關就可以直接連上大陸原廠維修
電視FIRMWARE真係最新??
用電視內置CHECK未必有最新版本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞