買電視機 / 換電視機 集中討論區 (113)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我打錯數
唔該晒巴打

我諗我都係揀返啲入門行貨級先

非常感謝
you are welcome
LG 同SONY 2022 出既mini led 係咪半成品/實驗品
淨係得65吋以上,係咪想試下市埸反應
個spec睇落又唔係夠 高階/激進
好奇怪
已經係成品,你想點高階,始終係液晶
例如 過千分區dimming zone,HDR 2000 nit
LG 果部qned 91 1000nit都冇
1. 可能留比下年或者下下年
2. 8K型號分區數量應該會比較多
3. Samsung型號差不多達2000nits
如果你追求黑位,不如考慮OLED或者QD-OLED,829萬分區
8k oled 三千三百萬分區
想問下Oled mon 同oled tv 都係oled
點解前者貴咁多 ,27/32/34 吋個種細mon
miniLED唔會係實驗品啦,只係miniLED有分畀大mon用細mon用,個原理係好似你計矩形面積咁長闊有限制

細mon用嘅miniLED成本擺落大mon會好高,冇咩實際必要;大mon用嘅都只可以係賣呢個尺寸比較premium

miniLED生產成本同效果絕對遠遠不及OLED,所以本身冇肉食都係硬傷,而且畫質完全冇得同OLED比

同埋miniLED同microLED完全冇關,microLED係世紀初科研產物,miniLED冇任何定義,只係商業產物背光版嘅一種
始終係背光版過濾鏡,嘥咗好多光,你拆到RGB嗰層再度就明佢有幾光

呢樣同樣係LG WOLED嘅問題,嘥光搞到亮度要chur到OLED好盡
1. 我估OLED MON相對少人買,冇大量生產,壓唔到成本
2. 部份用JOLED, 面板可能比較貴
正確,因為唔係鎅出嚟

btw未嬲完
唔知LG WOLED可以點打SAMSUNG QD-OLED
LG喺8月公佈咗下一個世代嘅OLED,不過我要差唔多年尾甚至年頭先可以同大家介紹
我補充少少,其實啲OLED逐塊整係會貴過裁出嚟,不過裁出嚟要用紫外綫鐳射技術,OLED脆弱而且受熱會燒印,所以要好小心處理留足夠嘅空隙,LG呢個大廠係肯去做

一塊大嘅面板我哋會叫佢做媽媽,可以裁上下2塊77吋,或者裁左面2塊打橫嘅65吋加右面3塊打直嘅55吋,或者8塊打直嘅50吋;樣衰啲嘅媽媽可以裁1塊110吋,或者1塊83吋,不過裁完都係會有啲過唔到測試直接掉(所以冇咩廠想做),多咗嘅可以做48吋同而家嘅42吋

之所以新舊面板點解會喺42吋出現,係因為而家有裁8塊打橫42吋加打直2塊42吋嘅媽媽(總共10塊)嘅新面板

所以點解OLED啲尺寸係咁係因為呢啲全部都係鎅出嚟嘅尺寸,如果要做到你講嗰啲尺寸,裁出嚟嘅面板同面板之間空隙就會唔夠,過唔到測試嘅機率會十分高,而目前最有效率而最細應該都係10塊42吋
就咁睇好似55Q70A好過55Q70B
點解#1有TCL? 而家可以講大陸野?
點解Q70A會好過Q70B?

有巴打唔夠budget咪推TCL
唔緊要啦,最緊要唔係牌子而係你鍾意邊個型號

呢啲要眼睇耳聽架
見Q70A對比度高啲
差別不大,測試數據會有誤差
S95B平咁多
老實講如果香港有S95B 行貨我都會揀S95B多過A95k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞