買電視機 / 換電視機 集中討論區 (113)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
thx ching,原來如此
非常認同你呢個觀點 眼見為實

不過小心有啲職員會刻意改畫面同聲音setting

仲有現場店舖燈光影響

所以真係要小心

邊到有得睇8K OLED TV
LG
數據上的確係LG靚仔啲,仲有電腦支援夠全面

但畫質無得量化,睇數據唔會知道實際畫質係點
LG嘅Z2,咁啱同SONY一樣都係用Z賣8K系列

不過SONY之前Z系列曾經係3D電視
Panasonic 好多舖頭直情無上架添,睇都無得睇
我意思係邊到有陳列品睇
LG 88Z2
盛澤有冇放demo出黎
買唔起
LG 88" OLED TV Z2 OLED88Z2PCA 行貨
$2226XX

買唔起
JOLED已經出左平價版RGB OLED PANEL
VIEWSONIC VX2722-4K-OLED 和 Philips 27E1N8900採用
不過迪路BB都係覺得8K出現只係為咗等常規化,其實前提係睇曬成個畫面嘅前提下,人眼都感知唔到,就等於miniLED都係等踢走曬所有傳統背光咁

呢兩樣都係節目預告咁
我等咗佢哋廠出打印版QDOLED等到畢業,咁多年到今日都未找數
感知唔到?
要近睇局部內容先會感知到,如果睇曬成個畫面就唔得
我有把握感知到
電視唔會full picture咁睇啦。Sony 塊XR就係將佢覺得你會睇既位整靚啲
你係咪基拉大和

回應埋樓上,8K我諗大家唔會有爭議係講清晰度,唔知你有冇誤會到啦
step巴買左netgear router覺得如何?
我最近都想換router, netgear RAX50 / Asus AX3000 / AX58U
睇左好多地方都係決定唔到
netgear 加多100就上到5400mbps
但其實屋企上網咪又係1000mbps, 而且仲要一個2.5g wan/ lan都冇
又有人話netgear firmware唔好, 拆機仲要0散熱
不過共石都唔好得去邊, 又唔想用link字派同支國router
見你換左想問下你覺得如何
4k係清但仲有進步空間
我以前用24吋4k mon鍛鍊過
如果咁細嘅mon的確會感知到,越細會越有feel,不過電視大細就跌咗落感知唔到嘅區域
我想買asus ET8,有白色
唔係大先容易感知?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞