點解做棟篤笑咁難

393 回覆
249 Like 20 Dislike
就算唔話佢抄 都會話佢差過子華,唔駛睇
難做嘅野,唔係無得做。
只要有一個觀眾就有show。
唔一定要Comedy club,喺巴士站,遊樂場,餐廳,學校飯堂,精神病院,脫衣舞酒吧,佢哋都係咁做,不擇手段。
睇返當年D歷史好過癮。
所以就係話你唔知咩係棟篤笑咯

算鳩數啦
坐監好呀,有坐監嘅題材講。
分分鐘可以喺監獄表演,實有觀眾,個個都走唔甩
你自我感覺幾良好
唔係跟住去邊度 係娛樂圈血淚史第一集 頭十幾分鐘都無人有反應
反而我想知
有無女人出名棟篤笑
好似見親都係男人多
冇人提詹瑞文?
印象中睇過<單人匹馬>
印象係睇完都冇乜印象
呢個風氣好似係高登開始
嗰陣d人攞"超低能 勁搞笑" 同 "揾食啫 犯法呀" 嚟比
然後d post一面倒撐黃子華.

真係要比較, 黃子華題材的確係廣泛過林海峰, 詹瑞文.
但黃子華上志雲飯局都話對住林海峰有壓力, 亦欣賞詹瑞文.

志雲飯局子華片段:
https://www.youtube.com/watch?v=svSRGJHoJbg
好似個期就係差唔多時候黃子華開始走超級通俗風格(從兒童不宜開始)

我唔知同林狗有冇關係啦
阿V幾好笑印度佬咁有gimmick都唔紅
有冇得post條link出黎睇下?
其實我都係因為余樂天, 莫作棟先開始留意多咗黃子華.
細個記得亞視有播過娛樂圈血肉史1, "小龍迪尼路"呢5個字就係佢俾我最初嘅印象.
賴三角色唔討好, 好似就因為咁有"關老三"呢首歌.
大約時間都試過係tvb聽到"你大曬"呢首歌.
到男親女愛爆紅, 我第一隻買嘅黃子華碟唔係棟篤笑, 而係<我有小小強> CD.
Joe Wong 算唔算華人comedy第一人
香港有jimmy o yang
有左錢就唔會貼地架啦
就算唔講政治, "鐵達尼極限"呢類都好過好多後期嘅笑話.
嗰陣唱改版鐵達尼, "我生咗個仔佢會死於非命"係好笑嘅.
但後尾係咪都唱首歌就有d厭.
台灣仲有
jim 程建平
我諗以現在黃子華身家, 而家再中冧巴降都唔會再做返棟篤笑
佢後期唔知係咪預左就退休
有咩舞台效果玩哂佢

後期最好係娛二, 起碼貼返佢自己
其他鳩UP 真係麻麻
佢笑果D 位唔係唔得, 不過鋪得有D 求其姐

黃子華都笑過好多職業同死人
玩下食字 扮下女人 用浮誇演技博你笑
棟篤笑黎講冇得同黃子華比
louis ck算唔算有深度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞