點解做棟篤笑咁難

393 回覆
249 Like 20 Dislike
唔好傻啦
黃子華做棟篤笑彈起果期不知幾撚多女
佢去蒲果陣比人影相
係同四大天王
梅姐比人影一樣級數
佢自己唔拖女,你以為真係冇呀
兒童不宜之前都算係幽默既
打後個D就
黃洋達當年肯做落去應該可以超越黃子華
詹瑞文又點睇
無comedy club 文化再加無得再抽政治水
應該真係近十年都唔洗諗棟篤笑住
Jim
無碳用

搵食姐:物質VS精神
犯法啊:法律VS自由
我想㗎:自由意志VS命定論

類似啦,不過係真係存在主義嘅嘢來
將呢三個矛盾用果9個字帶到出來,就係黃子華嘅功力
Chris Rock: 黑人comedy
Ronny Chieng: 馬拉華人講亞洲笑話
Norm Macdonald: 終極九唔搭八詐傻扮懵,上年已過身有套遺作喺Netflix
如果講 風格
ricky 同dave 都幾接近黃子華個style
兩個netflix都有幾個special

Kevin hart 輕鬆笑下lor
另外fluffy 都好正不妨睇下
Russell peter回晒塘唔好笑了

另外仲有一個女 好少有真係好笑
叫taylor tomlinson
巴打會唔會諗多左

BTW佢處女作都有同類GAG
我都想我諗多咗,讀得存在主義哲學多嘅人,十個有九個抑鬱,利申fans,唔想佢係咁

上面果三個係一個大學哲學教授同我講,所以我先話類似啦,特別係第二個,確切用字唔太記得
大陸係唔係有個脫口秀大會
如果我話創造無數白飯魚嗰1 part係隱約地表達緊創造性破壞,唔知你會唔會同意
有時我會覺得唔係個show本身有幾多哲學成份咁簡單
重同睇嗰條友本身有幾多哲學sense & 知識有關
就好似有人睇到嘅係聖母像,有人睇到嘅係一個普通裸女一樣
諗多左 你blue curtain緊
btw~
有冇人可以探討下..
點解係棟篤笑既世界,表演者係男人多過女人,亦發現男人講得好笑過女人
係咪男人講屎尿屁/咸濕野好笑d..??
香港得嗰幾百萬人,點會出到咁多出名既人,
香港都有仲有,要買飛入場,
細場有一堆每人講10零分鐘咁樣。
淨係揀一個嘅話
最好一定係秋前
但非大中華膠可能唔認同
Bo burnham
非唔非都唔一定認同
佢轉話題都好明顯比咗好多心思
永遠都係轉咗話題一段時間先意識到佢轉咗
咪反調撚囉 睇子華好似好清高咁 明明就係睇啲小丑搞下笑 睇個棟篤笑要好哲學咁
Taylor
可能女性笑點全身就低啲 所以佢哋度既毛的好笑佢 但男人未必覺得好笑 相反男人覺得好笑女人通常都一樣笑
第一個SHOW係差D
同埋呢類明星身份做棟篤笑真係好難貼地
George Carlin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞