點解做棟篤笑咁難

393 回覆
249 Like 20 Dislike
梗係難啦 香港人成日道德撚批鬥撚上身
學美式果種串柒柒玩法死硬
唔係講啲野比人話無品
就係啲人覺得你串柒柒想踩死你

子華當年所以講政治 男女關係
因為人人都啱聽
但係變相題材就要有番少少深度
唔同外國果啲可以咁輕鬆
而且依家港共下下亂黎搞乜鳩國安法
更加講唔到政治 根本上唔到台
Jimmy 都係香港人 撐自己友啦
呢個冇得兜真係差 不過後面洗燥 大獲果d我覺得都唔錯丫 佢上左位之後政治野少左講就真既
你問我 我覺得兒童不宜起全部都差
只可以話Jimmy O Yang 係originally from HK,佢自我身份認同應該係類ABC嘅Asian American,同香港關係唔係咁大,應該唔算係咩自己友
係香港出世 13歲先走 唔係香港人係乜
佢係移民左去美國 梗係做一個美國人
但係唔代表佢唔可以同時係一個香港人
老實講香港真係太珠玉在前

黃子華一出已經帶左香港棟篤笑上頂點
又好笑又有反思

但stand up本身就唔應該係門檻咁高既表演
輕鬆笑下其實就得
當年林狗是但up發花癲同詹瑞文單人匹馬俾人屌到仆街
但其實呢兩個當輕鬆笑下唔算太差
係太多人諗子華個標準黎睇就死得
秋前真係幾癲
的確set得太高

不過詹瑞文嗰個 係我好多年前睇嘅印像中,都似舞台劇個類
串77個d係最on9既笑話,香港人唔識笑係正常
你問我既話

我覺得外國standup comedian, dave chapelle 同Bill burr 呢D又唔算係行得比社會前, 或者有好獨特既見解
D政見都係common社會市民會講既野, 只不過係佢地講得好笑D
算得上行得前既我覺得只有George Carlin

黃子華個種就真係可以拎佢30年前講既野套返落依家社會咁絕
同埋我睇過少少佢哋好鍾意講其他參賽者或者主持
算係in joke
咁我又唔識佢哋邊個我聽我就覺得好冇癮
都成過去 希望有個新嘅走到出嚟
https://www.i-cable.com/%e6%96%b0%e8%81%9e%e8%b3%87%e8%a8%8a/59992/%E5%B0%8F%E4%BA%8B%E5%A4%A7%E6%84%8F%E7%BE%A9-%E6%A3%9F%E7%AF%A4%EF%BC%8E%E7%AC%91%E5%8C%A0-%E5%8D%B0%E5%B0%BC%E8%A3%94%E7%AC%91%E5%8C%A0%E7%B5%84%E6%A3%9F%E7%AF%A4%E7%AC%91/

小事大意義】棟篤.笑匠:印尼裔笑匠組棟篤笑男團 盼保育廣東話
【有線新聞】在香港說起棟篤笑,相信不少人第一時間想起黃子華,但當黃子華「金盆啷口」,正式「封咪」告別舞台時,其實香港還有很多熱衷棟篤笑的表演者在默默耕耘。
Indome是在香港土生土長的印尼人,在台上表演棟篤笑時,他常常會將自己的種族拿來說笑,源於他小時候看到媽媽總被別人當作是外傭,於是覺得媽媽被歧視。這段不愉快的成長經歷,在他長大後反而成為他笑看人生的笑話靈感,「因為喜劇本身是一個悲劇,但你轉化作一個喜劇,令到他人笑的時候,那大家都開心,亦會明白你為何會不開心。」
Indome希望把棟篤笑推廣給更多人認識,於是和朋友合組棟篤笑男團「笑旅時代」,每星期舉辦棟篤笑表演,同時讓觀眾也可上台試講棟篤笑。Indome表示,希望棟篤笑行業可以繼續萌芽,成為推廣和保育廣東話的其中一員。
係youtube 睇佢地D片,仲有好大進步空間,加油
追完post喺Netflix睇到一個亞裔美國人 黃艾莉 幾好笑 本身睇開子華,未接觸過外國棟篤笑
好多好睇 Netflix有個法國佬英文SHOW都唔錯
如果想睇多啲類似 黃艾莉呢類 低俗易明既表現 係Netflix仲有無其他推介 一口氣追左3套 好正
就我所見 美國大部分都係行呢條路線Ali呢隻我冇乜睇 睇下有冇其他人介紹畀你
有深度嘅棟篤笑performer
個人認為Dave Chappelle係GOAT
黃子華係華人嘅GOAT(冇睇非華人嘅,唔敢rank話係亞洲嘅GOAT)
香港主要係冇咁多酒吧,有都冇咁大地方做到個stage俾人表演
美國地方夠大,同埋一條橋夠巡迴全美國搵錢

黃子華其實做一次剩係得十場八場
相對搵錢少好多
成段野就係為咗鋪排向左右向右走呢個gag
佢志雲飯局個訪問講過
當年做係炭用之前,個個都叫佢講董建華
佢知道講董建華就一定得
結果真係好得
但係佢好唔鍾意一定得嗰種感覺(全世界棟篤笑鬧政府都基本上係一定得)
所以佢想講多啲人與人之間嘅野

其實佢係好勇敢咁去跳出自己嘅comfort zone
係好值得尊敬

利申:我都覺得無炭用之後跳晒watt,但係佢講嘅題材難道係高咗好多。
個人認為跟住去邊度本身就係一個非常之哲學嘅題材
佢係相信佢嘅觀眾有咁嘅學識先夠膽咁做
難道極高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞