點解做棟篤笑咁難

393 回覆
249 Like 20 Dislike
冇辦法
喺美國都一定會俾人用Richard Pryor 同Eddie Murthy 嚟比較

黃子華直頭係打開香港/廣東話棟篤笑嘅鼻祖(許冠文係第一個做但係冇咁大迴響)
比較係一定
頂唔頂得順就睇表演者嘅意志
美國點會一定要同個兩個比較
前面都有講 香港人鍾意挑機 唔好笑會好落力踩你
當年政府民望低,鬧政府係一定得
同埋冇炭用食正當年社會環境

我自己對冇炭用好有印象,因為好多題材撞啱我想聽:
非典型肺炎 (佢當年已經戴兩個口罩)
結構性失業,週期性分手,結構性分手,結構性轉型 (仲要男女唔同)
自殺 (佢用棟篤笑手法勸人唔好自殺,因為無人有資格自殺)
中大迎新營
減肥,豬扒,羊扒
董建華 (八萬五已經唔存在),廿一點/廿三點(廿三條),梁錦松
魚蛋論

佢講娛樂嘢反而唔太啱我心水

冇炭用之後我無咁中意
其中一個原因係大眾化導致偶像化
例如飲水 冇炭用仲係「一個普通人類生存需要」 但之後已經變成「一個偶像表演環節」

不過佢偶然講政治嘢我都覺得OK
自己認為棟篤笑應該係一項文化表演同演藝專業
多過一種純粹娛樂
所以偶像化嘅棟篤笑唔是我杯茶
Killing joke
好勁
講啲連登仔唔啱聽嘅野

大陸 stand up 反而做得有聲有色

香港郁親都要拉要鎖 以言入罪

你做埋我份
睇完想有嘢袋走仲有Ricky Greavis
無位比個枱你
飲完嗱嗱聲走啦仲比你喺到磨?
真 真 真

由頭到尾佢拍戲拍劇 都唔覺好笑
我唔知d 人係俾面定真係笑點咁低
老豆都買唔到飛
想知係香港搵邊到有得搵依D indie stand up show睇下
IG彈左位叫jordan leung出黎, 睇左D片幾正
其實外國果啲都幾好笑 Netflix 果堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞