點解做棟篤笑咁難

393 回覆
249 Like 20 Dislike
著瑜珈褲都係棟篤笑咩
香港條紅線咁難捉
陣間又話國安法又盛
唔講政治既香港其實冇咩水好抽
Stand up comedy幾時輪到kevin hart
係都louis ck啦
點會呢 港女黎生買樓,即係兩性工作社會呢啲都係黃金話題
唔係話唔好笑
但真係離唔開自嘲同racial題材
有個美國出世既日本妹幾夠疆同幾好笑
香港人咁撚小器
俾自己人(非鬼佬)串親一定嬲
https://www.bilibili.com/video/BV1NK4y1L79C/?spm_id_from=333.788.recommend_more_video.-1

岩岩搵到呢個新加坡 我覺得幾正 可惜現場觀眾保守左D
我相信好笑就可以既未到咁小氣掛
今時今日更難做,
因為唔可以諷刺政府,高官, 中共相關人士,香港政事不公.
已經少好多可用題材

做棟篤笑咁難??=>
1) 個人魅力
2) 口才
3)急才
4)創作團隊

做得唔好.得自己笑.下面唔笑.幾瘀下.
Dave Chappelle 都唔差
農夫咪開過 不過柒到自己都唔敢再開
話者你拍條片示範下,都想學下野
至少嗰條片我認為有唔少笑點架
你係似好憎東方升想曲線反
Taylor Tomlinson - Quarter life crisis 好笑!
Ali Wong - 大住肚做個2部都唔錯
Jo Koy - 有幾個show都好笑
笑鳩band友長頭髮 真係唔錯
都重要既 不過棟篤都唔一定要有即興成份 未必一定要飛才

除左笑話內容 表達得好都好重要 除左咬字清楚個flow夠順 又要識得停頓。聽落好基本但唔係個個做到
Ali Wong 唔岩我 但女人來講呢個都唔錯

https://www.bilibili.com/video/BV1hK4y1H7KT/?spm_id_from=333.999.0.0
唔記得邊段 有無LINK
問得呢個問題説明樓主都唔知咩係棟篤笑

唔怕俾人拉去坐監呀

香港西可以講笑
黃洋達條柒碌都開過
原來你想抽水
佢唔係段段都好笑 呢段都唔好既 但overall都OK既
你印證左前面有人講香港人好中意擺起個架勢挑機屌人唔好笑 搞到好難有多人敢去做
幾時開始D人認為講棟篤笑等於講政治
所有做棟篤笑嘅,一定會俾人話係抄黃子華嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞