點解做棟篤笑咁難

393 回覆
249 Like 20 Dislike
台灣有個高佬講地獄GAG都唔錯
呀叉啲名好難記
同埋我唔係睇開棟篤笑既人
唔記得都正常

只係幾年前咁岩睇過幾次,覺得真心好笑
同埋佢講野係有節奏,唔係令你鳩笑果種

岩岩追左post,樓上好多人有提佢個名
鬼佬有
但去一次二百幾蚊
大佬
其實香港好難有棟篤笑
政治野唔講得
男女平等野唔講得
性香港人太保守
種族野又無咩好講

黎黎去去淨係講番工(黃子華同卓諳芝都係)
唔知點解哩到好多人反林狗
https://www.youtube.com/watch?v=7e4K06dpsmI
第23届金像獎 頒獎典禮黃子華棟篤笑表演
E個真係要睇,有老董做觀眾
向左走向右走
邊個係蛋黃子華
香港人生活好繃緊
入到場我就係要唔笑,鬥笑點高
唔可以少少野就笑,如果唔係d朋友就會恥笑我
咁既心態入去睇,唔放鬆下,點會有好氣氛去講笑話
好似話有一兩句俾理解為串黃子華

加上第一個SHOW真係麻麻 好多人貼買唔到飛畀雷劈楊千樺都笑唔出嗰張圖出來笑林狗 既定印象深咗
啱啱用左D時間,List Out左樓上各位巴絲推介既外國棟篤笑表演者,括號內係大家既評價..大家支持本地棟篤笑文化之餘,可聽埋外國既比對下.

1,Bill burr
(好好笑/Bill burr鳩up佬乜都屌 但係又屌得好make sense/返睇極都好笑)
2,Jimmy Carr
(one liner地獄梗/夠鳩)
3,George Carlin
(啲point加埋佢果種表演真係屈機/一定要睇)
4,Kevin hart
(最紅)
5,Peter Russell
(由內到外嘅鳩/次次翻睇都會笑/全世界都識笑
6,Anthony Jeselnik
(終極無底線)
7,博恩 Jin
(台灣)
8,Patrice oneal
9,Louise ck
(衰左metoo之後笑唔出)
10,Jimmy o Yang
(好好笑,可惜只有英文棟篤笑/真 佢個good deal好笑到)
11,Dave chappelle

歡迎大家接龍/樓主pin this
同埋唔會畀好多時間你 頭30秒覺得唔好笑就會唔睇然後話無聊 好unforgiving
係香港做任何才藝表演都俾連登仔批鬥
搵鬼做
而家香港 比 鬼國攪到咁 仲邊笑得出
Dave Chappelle 世一
Ricky Gervais???
而家講呢啲應該會出事
Joe Wong?

佢同子華啲訊息都好Deep
正,識嘢
netflix有得睇佢啲specials
Joe Wong 都有趣 又乾淨

Anothny Jedelnik就好地獄 D套路來來去去差唔多 但都一樣好好效果 Netflix 有佢兩個SHOW 值得睇
你試吓叫黃子華唔駛講新,叫佢朗讀返之前「無炭用」、「拾下拾下」、甚至「秋前算帳」,睇佢夠唔夠膽
我個人覺得唔係他老左冇咁勁
而係好明顯佢係秋前算帳之後講野有顧忌
秋前算帳同拾下拾下…個畫風唔同晒
但佢有試底線…冇炭用開始慢慢變得點到即止
話題開始變為日常生活向

佢收山我覺得佢係某程度上覺得做唔番佢想做既野
每個佢既棟篤笑除左鬚根show我都睇左幾十次
黃子華嗰啲叫幽默 唔係搞笑 林狗嗰啲就搞笑 幽默要有setting有鋪墊 有相當既文化背景抵下先會明 佢用啲咁輕鬆既方法去講出咁多香港人既悲哀 一路笑一路發現自己生活幾反智 好似03冇炭用咁 幾撚貼地幾悲哀得黎最後又有好正面既message真係好難 加埋子華啲技功台型越黎越成熟 睇佢一開始根住去邊度+末世財神 又坐唔爆又冇乜反應係有少少尷

報紙都報過好多次佢度劇本度到又抑鬱又精神分裂 要吸收咁多社會悲劇再轉化咁正能量都唔係咁易仲要人入場兩個幾鐘聽你9up 依家呢個咁追求娛樂表象既世界唔係咁易 依家啲你頭15分鐘都撻佢唔著就走架啦 邊有人仲敢做
其實色情家庭末世財神娛樂圈血淚史跟住去邊度 都係大部分講社會同佢自己 小部分講政治

所以其實唔大關係 佢後期最大弱點係已經冇可能講到平民嘅生活嘢例如搭地鐵逼巴士返白領工
「超低能,勁搞笑」真係屌打子華既「搵食啫,犯法呀」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞