點解做棟篤笑咁難

393 回覆
249 Like 20 Dislike
其實有制肘先多題材 你咁撚多紅線 真係刷邊都刷死

雖然呢個只係棟篤笑其中一招 如果全場都係靠刷邊球 十分鐘就悶了
lm
https://www.facebook.com/halloflaughs

利伸,非打手..純粹之前add左佢地個page,見久唔久彈d post出嚟幾得意
想講,
其實香港都有d自發組織/團體有心搞棟篤笑文化.
不過佢地冇子華/林狗個d咁出名,香港人重視成果,快,急速既文化又培養唔到較佳既土壤比棟篤笑(上面既巴絲都講到堆原因)
加上割安法,好多踩界題材冇人敢講..
所以做棟篤笑係愈來愈難做...
louis ck衰左metoo之後笑唔出
george carlin一定要睇
我覺得阿TIM唔錯
Jimmy o Yang 好好笑,可惜只有英文棟篤笑
接近咩?我覺得同dave chappelle仲近
唔洗妄自菲薄 黃子華最勁果幾個棟篤笑一定係世界級 不過有d個context好香港 唔係香港人未必明
真 佢個good deal好笑到
邊幾個show比較哲學
https://youtu.be/QL137Ggz0XM

阿tim算係咁 香港土生土長夠膽係西人面前用英文講 仲要都唔錯
外國非白人comdian d題才都好集中笑種族stereotype
係 jimmy歐陽都係 所以我個人無咩感覺
bill burr返睇極都好笑
pitbull個段好warm
場地都係一個問題,姐係我唔覺得紅館係一個適合做棟篤笑嘅地方,觀眾席同舞台隔咁遠好有距離感,做演唱會就話啱姐,但係搞笑係一樣好需要氣氛渲染嘅野黎,唔同喺酒吧度觀眾就喺眼前幾呎,後者個氣氛好好多,互動都容易d。
嬲到殺人
其實真係會咩?

之前唔係有個教英文既youtuber?
佢都有開搞笑talk
City U有佢既訪問,唔記得左咩名
一樣咁好笑,我幾鍾意佢
思路係幾好
咩料
台灣stand up comedy圈已經好撚勁,大陸都起飛緊,香港有子華做始祖可惜收晒皮
師兄平行時空?
你幾鍾意佢
但連佢咩名都唔記得
呢個就係問題所在囉

大把人喺度懷緬過去
拎過去已經成功咗嘅人同而家嘅人比較
冇炭用都好通俗㗎啦 你應該睇下色情家庭或者跟住去邊度或者處女作
睇到進步好大 如果唔唱歌更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞