點解做棟篤笑咁難

393 回覆
249 Like 20 Dislike
其實做一個Stand up comedy一啲都唔難,
只係做到黃子華咁講足兩個鐘都keep到好笑就好撚難,
我見依家最紅果個Kevin hart都係講一個鐘就完,
全世界都係得一個黃子華將一個本來十幾分鐘嘅Show,
拉長到一場演唱會咁長嘅show
其實有架
只係納眼睇過水準就..
要做到好笑既好難架by the way我都麻麻地Calvin Hart,但幾鍾意peter Russell
好正
有雞先定有蛋先嘅問題
無人肯俾錢睇未必好笑嘅棟篤笑,加上香港人心態睇咗場唔好笑嘅表演仲唔唱你一世?
下,公認應該係秋前、跟住去邊度、無炭用最巔峰喎
好高質下 好明顯諗過度過先講
我認為最高質係處女作娛樂圈血肉史 色情家族 秋前 末世
除咗有幽默感
仲要見多識廣先多野笑
我好鐘意睇Russell peters個種由內到外嘅鳩
次次翻睇都會笑
華人社會太多掣肘同太認真,而且好多棟篤笑議題圍繞政治,好多議題根本唔講得。
林狗好撚尷WO
真 香港人中意挑機 我諗現場會好D 有氣氛感染
佢係行為藝術形體大師
抱腳嗰一個scene到依家都無人超越到
佢個D真係全世界都識笑
E個阿叔叫鄭隸盛
係教保險agent 點sell客,佢自己都有開d 平台教人處世之類既野
現場聽過佢講野,屬於有才智,有諗頭,唔囂張個d..(並非銅臭生意佬)
可惜早年因病過左身
後者有啲回塘啦
我見而家多左d 爆笑show...
比錢買飛入場,包杯野飲咁
主要有樓上講個位印巴裔阿V,陳樂添(棟篤笑slasher), 其他拍檔等等。。
屬比較casual 既show
主要係比d 上班一族放工輕鬆下,chill下咁
以前行過見灣仔利景酒店地牢間嘢會定期搞但啲主持你唔會識同埋有時應該係啲南亞講英文你又唔一定會想去
子華神利害既地方,
係佢上台用棟篤笑方式嚟講哲學
唔好講全港,我諗全世界,
佢e方面(用棟篤笑包裝哲學) 真係數一數二
仲有同性戀,肥女人,宗教,性
等等等等
D認真左膠撚一定唔鐘意
董建華之後既黃子華都已經唔好笑啦
咁不如Anthony Jeselnik 終極無底線
杜狗就算啦....
佢一味得講粗口出黎

好似一個BB班,一個博士畢業,點比?
Carlin啲point加埋佢果種表演真係屈機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞