點解做棟篤笑咁難

393 回覆
249 Like 20 Dislike
Sheng wang個special幾好睇

依家d新聞就係笑話
你搞棟篤笑好難好笑過佢哋
無啦過咗2019 淨低抽政治水先有得笑

不過一抽就犯法
華人一定離唔開種族笑話
Russell Peters
其他棟篤笑匠欠缺 翡翠光環 buff

黃洋達咪成功左囉
同一件事

一個樣四正既去做
另一個樣衰既跟住去做

就會有咁既結果
相當唔錯
依家連噓國歌都犯法
仲邊會有人做黃子華果種棟篤笑?
同埋時代唔同 個模式都變緊
其實一直都有人做緊 但唔係純棟篤笑
好似試當真個show咁 好唔好笑就見人見智啦
除咗分開幾條友搞gag 仲會有人唱歌跳舞
請吓嘉賓上嚟一齊鳩up吓咁囉
平睇睇開louis ck同 bill burr,巴打有冇啲comedians推薦?
👍🏼 Trevor Noah 仲有 Hasan Minhaj 講時事野都幾好笑
有冇片睇下?
我金盤洗手先第一次入場睇,好期待

點知真係冇乜位笑得出

細個睇YouTube 都笑到 hihi
knock knock
Winnie the pooh係阿Tim其中一個經典又真心好笑既punch line
聽過佢用(廣東話)現場講...
E段英文片第一次睇,發現最好笑既唔係阿Tim,係d笑點低既外國觀眾
以前幾次都笑董伯伯 , 而家邊敢
笑話兩大範疇 , 政治 同 性 , 無左政治同咸濕笑話有咩分別
所有嘢講得好笑咩都可以係笑話
而且黃子華唔多講性 比較多係色情家庭
點解咁多人堅持棟篤笑一定要講政治
我唯一一個現場睇就係兒童不宜
就係佢第一個唔好笑既show
鏡狗唔做真係浪費哂
12隻輪流吠,咪話唔好笑
入得場都想開開心心

連登都反映到香港人比起想開心,更加傾向憎恨。

好似個POST明明講棟篤笑 上面都有人入來抽MIRROR水睇來成個腦就係憎恨
「客家人摳到爆、每天都被老婆強暴…」盤點最惹議的10大脫口秀笑話
https://www.storm.mg/lifestyle/3992187?page=1

睇完e篇文章,就更加覺得棟篤笑表演者難做
除左樓上講既政治/性/種族議題會觸犯到紅線外,一d「地獄梗」(疾病/死人/災難)都好難拿捏,有d仲要因為咁公開道歉(明明個punch line係set得幾好)
詹瑞文提都無人提
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞