【七月新番】來自深淵 第二季 烈日的黃金鄉 (4)

541 回覆
16 Like 2 Dislike
掂到力場就消失
嘛啊啊真係好得意, 可惜..
劇場版節奏拿捏得啱啱好,印象中都係跟足漫畫 邊到趕

演出又點樣平淡法 後半季集集滿分咁濟,你話公主打貝拉弗ptt就話啫
前面鋪排,被故鄉捨棄嘅甘嘉隊滿懷夢想 落到大洞至發現深淵嘅殘酷
看似風光嘅村莊點樣運作、村民所重視嘅價值概念
公主同雷古嘅恩怨往事、雷古嘅身世秘密 新能力
到後面爆發,村莊嘅黑暗起源 連道德品格高尚嘅貝拉弗都抵抗唔到人性本能
瓦茲強150年至今點樣操盤,將意外設計成順其自然
公主等待咗咁耐終於得償所願向村民報復
被仇恨遮蓋想殺死無辜嘅莉可 反而將守護自己嘅加布打殘
然後大怪s入村 本為獵殺一方反成"守護"一方嘅公主 連丁點人生意義都失去嘅時候 被仇恨嘅村民甘願奉獻
到公主竟然請求村民俾力量佢而唔係直接郁手嘅成長
點樣一d主次之分重點突出都無

「最緊要嘅立意由一片黑暗中孕育出黎嘅愛同勇氣、冒險精神傳承嘅厚重」
呢句又係問號 今季個重點由莉可一行shift到甘嘉隊、村莊、公主
廚娘都講埋出嚟,成季就係講 喺遙遠過去有個女孩墜入惡夢,而佢最小嘅女兒打算將佢從長夢中喚醒
點解仲會認為「最緊要嘅立意」係講緊你呢啲 事實上今集維可上樓梯咪已經展現咗出嚟

「仲要今季一大堆角色都痴痴地,無論係動機定行為都好難理解,點共情。懶煽情就有。角色為死而死。」
呢句又係睇唔明你講咩,有冇例子

同季51套作品,中到中上 係排邊個range?排之上嘅有咩例子?

老實講你成段都好vague,唔太明你講咩,似飛住嚟睇多
唔關力場事啦,總之所有由村所產生嘅野(包括獻身俾村再轉化嘅人),都只能夠係村內存在,一出村/條村收皮,啲野都會消失,除咗法普塔
最佳唔敢講,但今季真係得深淵同edgerunners打得,其他算吧啦
same
兔仔瞓足半季
型唔夠兩個shot 全程配角
莉可同村民係同路人
點可能會有衝突
條友白痴黎架
無啦啦去人地地頭同人起衝突
覺得第二季動畫各方面都好過第一季
笑死旅行去美國幫印地安人搶返塊地??
除咗勸交,叫大家不要再打了,仲有咩可以做?
嘩屌,原來今日果集成個鐘
唔怪得睇左勁耐都好似未完咁
巴打素食者?
上季我都有依個感覺
之前主角一直都有參與 所以今次嘅故事題材根本唔適合 不如出個外傳算
布耶可
然後外傳焦點放喺法普妲 村民 布耶可身上 減少主角嘅戲份 咁先有返重心
一季有一套咁神既睇真係好幸福
其實我覺得公主都唔係好勁
佢跟住一齊走,後面打果d怪獸回唔到血既話好快收皮,佢有得進食回血先至屈,但條村無左,邊度搵咁多價值俾佢補
覺得第二季係故事同演出上都比第一季/劇場版好
又睇多次野蠻人脫肛拔劍
你要睇返瓦茲強點樣操盤
先係叫娜娜奇去貝拉弗到,再誘導雷古接觸公主換返娜娜奇
貝拉弗唔可能再剝奪伊繆嘅價值,所以瓦茲強陰謀係令精算獸父大亂滅村
雷古用火葬炮射開村窿 引公主入村大開殺戒
再以擋火雨為由起橋引大怪入村
呢3次混亂都係想令莉可"意外瀕死",公主為咗雷古而交願望蛋俾莉可許願成冒險村
呢一章嘅一切都係有莉可一行嘅到來先成立
雷古係價值化身 生骸公主嘅哈庫,同時擁有改寫奈落規則嘅火葬炮
莉可嘅探險家直覺 無畏精神 樂於助人嘅性格令維可好在意
娜娜奇為咗重視嘅嘢(Mitty) 會奉獻自己,令貝拉弗感觸佢唔同自己為咗生存而消費好友價值、墮落失去「美」
儘管主角三人唔係呢章核心,但都係連接故事重要嘅橋樑,推動劇情發展嘅必要齒輪
但佢好似係無視力場,機動性高,又聽到枝笛講嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞