【七月新番】來自深淵 第二季 烈日的黃金鄉 (4)

541 回覆
16 Like 2 Dislike
咪得果三隻咋嘛
第一粒:用完之後感受唔到痛楚(對應伊繆果時飲假水好痛苦嘅願望)
第二粒:用完之後生到仔(對應伊繆不育想生仔)
第三粒:瓦茲強用完無效果之後入村俾左伊繆,用完唔知幾耐之後公主應運而生,而公主自覺嘅使命係解放母親

當然唔知有幾多願望係俾粒蛋扭曲左,都好難肯定佢嘅願望原本確實係啲咩
三粒蛋都強哥控制
條友咁 objective 好難想像佢會因為 iru 想生仔就俾佢
岩岩睇多次第 7 集 iru 用左第一粒蛋已經生到仔
第二三粒塞俾伊繆既原因都好難理解
其實第二三粒用黎做麻啊啊
個人想法
基本上佢冇講過願望只可以係一件事,可以係一種轉變,我哋知道嘅係:
第一粒蛋:iru生病時給予
轉變:回復精神,肉體轉變,可以誕下生物
第二粒蛋:布耶可發病,iru肥大化並衰弱時給予
轉變:孩子的肉可以治療擬態水病,進化成生骸村
等三粒蛋:自瓦兹強身上回收
轉變:法普妲從「第二粒蛋」中誕生

第一粒蛋明顯係iru身體改造到可以誕下生物時已經破碎(用完),因為有講第二粒蛋係種係破碎痕跡之上。而法普妲誕生時,村民明確表明係「第二粒蛋」發光,所以第二粒蛋破碎係法普妲誕生。

至於第三粒蛋到底係已實現定未實現,因為法普妲繼承全部三粒蛋的力量,有可能係今後旅程的伏筆,或者純粹係土筆卿連123都數錯

不過如果瓦兹強的願望有機會污染第三粒蛋,可能因為咁所以法普妲先至係從第二粒蛋誕生。只有第一粒同第二粒蛋先係象徵iru自己純粹的願望:可以誕下孩子的身體,治好布耶可的病,被放逐者的安居之地(村子),誕下最後(活下來)的孩子。

至於瓦兹強點解要俾第二三粒蛋iru,正確嚟講,第二粒可能係賭仔心態。俾咗第一粒iru竟然可以有咁大進化(人類以上的形態),但iru隨住布耶可發病而衰弱,不如賭一舖,加碼整多粒落去睇下仲有咩變化。至於第三粒,佢直接用係自己身上失敗,所以佢原意應該唔係塞比iru,只係iru竟然變咗條村,轉肉體時收走佢粒蛋。瓦兹強冇得say no,而且法普妲誕生佢都有講過「估唔到會咁」,所以第二三粒蛋應該冇咩難理解的原因,純粹係機遇集於一身。
最後呢集好似有首英文歌做bgm??有冇人聽得出係邊首
莉可本身都係癲架啦
聽完個故仲話好鍾意條村
公主都話佢係似人類,但係唔係
公主成句台語明明係:呢個人之子....個靈魂係邊度黎㗎?

冇話佢唔係人
係「感覺同母親一樣,但係有點不同個靈魂係邊度黎」

我自己就覺得成句係感覺係人,但係唔同
咁佢真係死嬰復活,深淵產物黎,冇乜人性好合理
雖然冇乜人性但仍然係人黎,因為呢套野判斷係咪人類好簡單,就係睇會唔會食上升負荷
娜娜奇都受上升負荷影響
個屎忽
咁就做完,好想繼續睇埋落去
請問
會唔會出第三季
漫畫出哂未,同埋而家動畫係做到漫畫第幾集
漫畫一共63話,動畫做到60,漫畫大概每3到6個月出一話,自己諗下第三季幾時會出
要個孫燒俾我系列
早坂
20集漫畫一季 中位數4個月一集 6.67年畫完漫畫+製作動畫3年
四捨五入10年岩岩好
最後奈落之底篇又用多10年
可以同個孫一齊睇結局
如果對生骸冇影響 咁生骸村隔絕力牆黎托呀?
就算深淵生物都會受上升負荷影響架 第4層隻穿彈獸塊面粒紅色波就係用黎感知力牆 當時雷古帶住莉可向上跳 穿彈獸就係驚上升負荷先唔追黎 如果深淵生物唔驚上升負荷 深層深淵生物佢地走哂上去日日食自助餐都得啦
幾時出64集, 等左好耐
作者有90%會因為猥瑣兒童被捕,所以唔使等,當佢完咗啦
佢而家好似中意左大波,應該冇事
好似腦魔
依家小朋友已經有大波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞