【七月新番】來自深淵 第二季 烈日的黃金鄉 (4)

541 回覆
16 Like 2 Dislike
所以瓦茲強到底想做咩

A:無論任何代價形式只要自己繼續旅行就得 ->
(佢做一切都係計劃逼人類兒童Rico瀕死用蛋實現願望順手carry佢 作為生存150年最後盡地一搏 最後失敗 完)

B:無論任何代價形式都想罡甲全員一齊繼續旅行 ->
(法普妲靈魂容器假說: 佢做一切都係引導法普妲進化成裝戴全村人靈魂容器繼續旅行?)

C:接受自己無繼續旅行可能 將理想傳承寄託比法普妲同主角一行人 ->
(佢做一切都係引導法普妲完成復仇大計後拋棄過去 令佢最終決定同主角團一同探索深淵 最後靈魂肉身灰飛煙滅只有留下傳承意志)

到底有無人可以話比我聽係邊個?
覺得A唔可能
聽返佢講嘅遺言
唔在乎於得到可以挑戰深圳嘅身體
大眼妹同佢以前有打砲
Plan A利用rico carry佢前進同時plan B法普坦carry靈魂繼續前進
最後變左你既c接受失敗、理想傳承

既然作者冇畫出腸都好難有既定答案得想像空間同好大討論空間
又或者佢只係假死緊根本未死
岩岩睇完完左動畫之後果幾話漫畫(屌佢進度真係得幾話)
硬係感覺佢仲留有後手咁
唔明點解唔講 感覺好差勁 因為呢三種動機係令觀眾對佢呢個角色有完全唔同評價同認知 呢個唔應該係留白位置
可能有生之年出埋之後嘅劇情就會知
我覺得強哥同巫女勢力應該有D關係
我覺得還好啦
雖然有討論空間
但睇落留言
好多地方大家對佢既睇法都係差唔多or可以達成共識
其實已經足夠認知去build up佢既人格
我覺得讀者可以憑討論達成共識去build up一個人比起作者硬生生咁拋出晒設定出黎先理解到一個人更高章
比返d想像空間同討論空間讀者係唔錯既

至於評價呢d野好主觀既姐
我唔是覺得太重要
你可以話佢係大仆街只係利用緊大家既價值黎繼續探索落去
亦都可以話佢其實係為團隊做左最好既選擇唔係仆街黎
Or煲仔飯有冇feel咁
呢d位每個人倫理、道德、價值觀都唔同
討論下冇壞
但睇法總會有出入好難有共識架啦
同埋我覺得作者係特登唔黑字白字寫清楚強哥既諗法
咁先符合佢既人設
強哥好似睇到好遠、遠謀深慮
但你永遠睇唔透佢諗緊乜、睇到有幾透、諗到幾深遠
你理解能力係咪咁差,我咪話個重點係當佢肉塊
首先堆肉塊完全唔係人形,亦唔係貓形狗形,唔符合一般人類對寵物嘅樣貌
啲嘢食唔到屙唔到,啲人係要咁虛偽嘅咪大把了等佢哋斷氣先食囉
你話係同伴生嘅BB,如果你當係同伴屙出嚟嘅,心態會唔會舒服啲?
你唔記得開頭伊妹俾人拎走D仔果時重係識喊晒口,重點係班人自覺自己拎走左伊妹覺得重要嘅野。你自己覺得D死胎重唔重要唔係重點。如果伊妹當D死胎係屎嘅,其他人都唔會內疚。

睇返最開頭麻阿阿嘅公仔俾人清算搞到冇晒,喊晒口,好多觀眾都為佢而傷心。梨可最後送自製公仔俾麻阿阿令人感動都係差唔多道理,因為人知道亦尊重其他人地珍惜嘅野。

其實成個篇章都圍繞呢個主題。去到最後公主都知道除左仔女,原來媽媽嘅寶物有布維可。
布維可都有食到伊妹D仔女,但係公主唔食布維可拎返D兄弟姊妹,因為布維可係屬於媽媽嘅,唔係法仆搭嘅,所以佢唔可以拎走。
你要分返開生骸村嘅生骸同上升詛咒嘅生骸
生骸村嘅生骸係變咗生骸噉樣啫
上升詛咒嘅生骸就真係會喪失人性
係咪要食罡甲隊嘅生骸先會有記憶
我覺得唔洗食晒都拎到記憶
似wifi密碼咁食幾隻就link到老母,老母再share記憶
所以法普坦最後先話老母始終都唔願意同佢分享關於布耶可既野
如果係食左先拎到記憶唔會咁講掛
佢對布耶可既認知應該係停留左係蛇蛇同佢分享果d片段度
先知佢同老母fd底
係咪只有漫畫黨先會感受到瓦茲強既魅力
睇落post入面既動畫黨傾向認為瓦茲強一路只係單純plan緊將莉向變成移動城堡
覺得強哥只係單純一個大仆街/大奸角

我睇漫畫覺得瓦茲強係試圖計劃同傳承探索精神同冒險比下一代人(無論係罡甲定莉可)
當然中間強哥做既決定用世人眼光睇係道德倫亡同缺乏人性 亦存在極大爭議性
但你一唔用上帝視角去睇成件事就會覺得團長做既所有決定都有背後合理既目的 (飲水//食煲仔飯/)

土筆其實特登留白強哥既目的
利用莉可將佢變做移動城堡只係娜娜奇既猜想 無人100%肯定強哥係咪真係想咁做 連娜娜奇都話係從線索推斷 只係估計同推理

我個人係咁睇瓦茲強
根據貝拉芙/布耶可同罡甲成員對瓦茲強既評價 一致都認為佢係深謀遠慮同時係一個好神秘既人 因為咁所以先會比左個神靈附身的預言者呢個title比佢
睇返成本漫畫我都係覺得瓦茲強只係從無選擇入面揀一條最好既路比大家行 當然最後佢所做既決定都好大爭議性
但係無佢落手做"衰人"
罡甲成隊一早已經變左死屍 包括小伊
佢只係從團滅/犧牲其他野入面揀一個best option
落到底發覺深淵環境好撚苛刻--->派人搭lift上返去發覺會中詛咒死--->逼住留係底
叫監視器搵水源---->睇落最安全既水原來有毒
全員中毒瀕死--->干涉器講有kinder出奇蛋
第一粒用完實現小伊想生育/生唔再痛唔口渴唔肚餓
第二粒布耶可瀕死 實現想醫好布耶可 但當中參雜希望布耶可人身安全既願望 但當時未變村
第三粒係重點 亦係成本漫畫畫得最含糊個位
瓦茲強用過但唔成功令右手石化 瓦茲強變身既時候粒蛋由小伊回收
最後係由3粒蛋加埋一齊促成法普妲誕生
無人真正知瓦茲強許左咩願/慾望蛋有無記憶功能
到底由頭到尾都係實現小伊既願望定係第三粒蛋比瓦茲強"污染"左
而搞到小伊變左村係無人可以100%肯定

不過到最後一集 瓦茲強由13分到16分入面同莉可講左一段好有意思既說話
姆基 說我慫恿他們也太過份了吧
這是大家按自己的意思各自行動 經過層層累積形成的結果
我們一直很想成為更勝於人的存在 要想貫通這個大洞 就必須成為超越人類的存在
而那指的是要作為奈落的居民 變成慘劇終末
或受到祝福 獲得力量 又或是擁有能夠戰勝詛咒的身體
以上這些都不是

要的就只是層層累積而已 唯有累積起來的一切
才能讓人類成為人類之上的存在
以永無止境的歲月與奈落相伴
從中培養而出的強韌精神
還有以盡頭為目標的好奇心和單純
再加上受到指引的天選之子
要的就只是這些傳承下來的「累積」罷了

現在身處在傳承的尾端的是你們
而決定該怎麼走的是法普妲

把鄉愁帶到旅途終點的奈落之子們
比無法實現的夢想更可怕的事物
就等在黃金的前方
希望你們至少能實現夢想
然後再陷入絕望之中

最後娜娜奇:貝拉芙 這傢伙究竟看得有多遠呢
睇到呢到我已經覺得瓦茲強唔係單單一個奸角
只係深淵入面價值觀唔同先會令人認為瓦茲強係一個大仆街
呢個咪就係問題囉
邊有可能話單純當佢係一舊肉
就可以隨隨便便擺到落口食
事實上就唔係一嚿普通嘅肉
本身作者真係諗住畫人形bb
anyway,個重點係班村民搶走咗伊嚕個bb嚟食,同個bb係咪斷氣或者痾出嚟無關
啲bb唔係人形或者某程度上真係減低咗村民嘅抗拒感,而且食嘅人本身都唔知係伊嚕bb,但係知道咗之後就好悔疚,因為為咗自己生存而奪走食用伊嚕bb,而伊嚕每日都要經歷呢種痛苦
如果你代入到啲村民應該會易有同感啲

覺得食仔嗰part好似火車難題咁
犧牲老母同啲仔,換嚟成隊人嘅安全
喺強哥角度:犧牲老母一個(啲仔反正都好快死唔計做人),隊員就唔洗死 (火車車死1個人)
喺其他人&觀眾角度:老母好慘&食仔唔道德,強哥唔應該用蛋,但全隊人好快收皮 (車死5個人)

老母點都會死,數量上強哥做法合理vs就算老母下場會點,出於道德都唔應該犧牲佢
得你一個當佢係肉塊姐
人性上既問題,我就當唔倒同伴生出黎既「寶貝仔女」只係一團肉,就算唔係人型都好
個樣係點都好,對伊妹黎講果D都係佢心愛嘅BB
仲要生左n隻死胎,每次都喊到咁樣,點會只係一團肉
其實應該冇人覺得唔應該食仔
蛋唔用都用左,去到果個地步所以野都係無可耐何
點解唔可以plan ABC都係強哥既計劃之一?
係深淵發生咩都有可能,唔可以預計到曬所有情況
同時有幾個plan見步行步都好正常
正常人平時做野都會有後備方案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞