【七月新番】來自深淵 第二季 烈日的黃金鄉 (4)

541 回覆
16 Like 2 Dislike
原作都冇既野唔覺得動畫會有
我覺得作者表達能力真係低 否則都唔洗腦補
唔明點解你要問呢個問題真係唔知你問乜鳩

清算咪就係簡單解明條村點運作
由娜娜奇被軟禁去到雷古拎公主隻手同打野蠻人,都係關清算事
你會唔會問路飛打大媽,啲屋用糖果做有咩立意?
下次問問題用下腦thx
佢自己屌緊自己都唔知先好笑
當係肉塊就ok
但個村係小伊變出黎,最多透過隻蛋溝埋瓦子強私心入去,佢點解會整一套咁既系統出黎,單純為左吸收「養份」去生法普塔?
不過再計早啲,小伊一個細路女個願望係生仔我已經唔太共情到,今篇亦都冇詳細描寫過原因,最多係好簡短咁話佢因為生唔到所以俾人遺棄….
三代同堂大家庭先係小伊願望
如果唔係點解唔清算埋維可由佢四圍走

至於共情,睇人啦
幾句交代下講小伊過去ok,反正唔重要
維可同小伊都係第一次得到家族愛,呢方面描寫夠就得

因為作者要做既個反差位係維可要食自己孫仔,強哥仲要係佢面前劏,真係好變態
有個問題,生骸村d村民全部都係最初探險隊既成員? 感覺好似有成百人。

如果係,後期其他落到第6層既探險者,假設為左生存落去,又有冇辦法自願成為生骸村村民呢?
你係咪用8倍速睇
呢一季個故事都好完整吓
冇拖頭拖尾
10/10
邊集
漫畫有一格
動畫無show
五年先有一季都唔完整會想寄刀片
老實講成個po咪得你一個兩個覺得鋪墊唔夠,唔會有其他人咁覺得
仲要係咩成季都係咁、完全突顯唔出?你會唔會覺得你用字harsh到太極端?

瓦茲強方面,關台詞咩事?我提出兩個scene咪就係講緊動畫鏡頭、聲優等等演出足以帶到一種深不可測 意義深遠嘅詭異氣氛感覺俾觀眾
黎明卿你又覺得佢之後會冇晒戲份?好明顯大把嘢未講,講埋俾你知今章提到嘅某一個term 喺下一章仍然有用 甚至乎係核心,而各大forum都有人 包括我係抱住瓦茲強係有留後手嘅(純粹用動畫篇幅劇情估算),前面都提到呢套嘢Boss最吸引係神秘感,唔知你急咩 睇時機啫
前面同樣提到唔同作者有唔同創作style,有人鍾意畫公仔畫出腸,有人好似庵野秀明咁鍾意玩留白,而鍾意後者 覺得冇問題嘅讀者係唔少,覺得前者太平鋪直敘 唔夠心思鋪排嘅讀者都唔少,唔明有咩問題

你咁鍾意講傳承,我講完你又駁唔到,我講多次傳承關村民係咩事?佢地體現嘅只有想生存嘅慾望vs消費伊繆 當中嘅爭扎,廚娘等生骸了解完村莊嘅由來之後 出於自己意願接受咗係時候歸還,點樣被逼?公主只不過係俾使命佢地,冇做出任何逼迫行為
廚娘講再次冒險都係自己嘅事 唔能夠假手於人,只有瓦茲強係話 呢個係莉可嘅選擇,甚至上面有cm詳細咁推斷瓦茲強做嘅一切就係想將大家傳承俾公主繼續佢地嘅旅途,另外公主亦經歷過呢一切遇到咁多人事,有所成長 唔使再復仇之後 開始自己嘅旅途,唔明你點樣理解成篇個立意

講真你講咁多個cm我就問足你咁多次今季有咩作品例子係贏到呢套
如果呢套排中至中上,咁你應該好輕易舉到至少十套排呢套之上嘅作品出嚟啦,你淨係舉得一套出嚟 然後仍然係skip晒,你想點先?

仲有BGM又係得你一個咁諗,縱觀成個po、各大forum、social media都冇人話呢套BGM用得差
仲吹到同夏日時光嗰種差係處於同一個level?夏日時光BGM問題到最尾一集都係屌柒佢㗎,你耳仔真心係咪有咩問題
睇你兩點就知你係為拗而拗嘅盲反,我唔信用你異於常人嘅標準有咩作品會係上品
「黃金鄉入面 冇價值嘅垃圾都可以變成黃金」係維可印象最深刻嘅說話
「哈庫係最高價值嘅嘢,指願望嘅顯現同靈魂嘅形體…等」係伊繆嘅語言
「價值」呢個概念因此應運而生

根據伊繆嘅語言,價值亦代表慾望、願望,生骸係窮途末路 慘劇終末,佢地窮得只剩下價值
我覺得喺生骸村 價值可以看作為生命,任意掠奪他人價值 等同 有損他人生命

咁點解村內價值唔平衡又唔得?
價值體系支撐住村莊,入面一切生骸、死物都係村莊內容物,全部都係伊繆嘅價值
咪喵對莉可係無價,亦即係哈庫(之一),所以嘛啊啊損害咗構成莉可靈魂嘅一部份,就會遭到清算
維持村內每個個體嘅價值平衡,先能夠保護好村莊(伊繆),好自然需要執法者,即係清算(伊繆仔女)呢個機制

咁平衡嘅用意係?
作者講過伊繆想解放自己,但自己做唔到,要靠公主,但公主因為各種原因無法入村
所以清算就要將母親嘅價值好好保存,等待某日公主到來,可以將所有交俾公主
較返一倍速
再留意角色講既野啦
同我隔離post關於地球運動嗰2 3隻柒頭一樣
為屌而屌 最好就同大眾口味相反 眾人皆醉系列
最憎呢d撚屌
10/10
有時D野feel到就feel到,動之以情呢家野勉強唔到 互相說服黎都冇咩用
麻呀俾公主食左?
冇,離開村範圍,消失殆盡
我到最後都係 load 唔到有幾多隻蛋/啲蛋用左黎做咩
Balaf咪講左 出左生骸村佢地就會消失
漫畫都係人物介紹有補充D人先明多返少少,淨係睇劇情唔會get到,土筆呢樣係的確做得差。如果係特登唔講清楚呢點嘅,佢就唔會喺其他地方做補充
除非有伏筆架啫
生骸村篇都完左仲唔交代
貝拉芙應該寧願食屎都唔食人哋個bb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞