【七月新番】來自深淵 第二季 烈日的黃金鄉 (4)

541 回覆
16 Like 2 Dislike
你講係第一季定第二季。
第二季個隻嚴格上黎講唔係真野
係喎第一季雷古已經殺咗佢 我失咗憶
咁呢個米蒂係黎明卿整出嚟?
係貝拉芙
叫佢重睇啦,好明顯佢冇睇
第一隻米蒂(真米蒂)有深淵祝福嘅不死身 理論上冇嘢傷到佢
但經黎明實驗 高級嘅遺物造成嘅傷害係復原唔到 而勃起卿嘅火葬砲有同樣能力 呢度側寫勃起卿係一件高等級嘅深淵遺物(有可能係傳說中嘅奈落至寶)
所以第一隻米蒂就咁就灰飛煙滅咗

第二隻米蒂(複製品) 係用村嘅力量整出嚟 理論上同原本嗰隻一樣有同樣能力 因此先可以不斷俾長賴賴吸食 但因為係村整出嚟 同村民一樣只可以存在喺村入面
所以當兔仔拎住佢離開村就自然又灰飛煙滅
同公主一樣係有靈魂既遺物,不受力場影響
但又唔算係人類,咁人類同遺物有咩分別
令自己變遺物係咪就可以唔怕力場?
所以普魯修卡而家唔怕力場了🥲
種族嚟講而家暫時有 人類 生骸 深淵原生生物
人類可以透過遺物嚟強化自己 例如不動卿裝千人楔令自己大大力兼長命或者黎明嗰大堆武器 同埋部複製意識嘅機 令自己某種意義上長生不死
但人類最終都係受力場影響 就係咁黎明先要開發彈藥包搵人食晒啲負荷

生駭係負荷死唔去嘅人類 會得到特殊能力
例如米蒂嘅再生能力 兔仔嘅力場寫輪眼
但兔仔講過 其實依然會受負荷影響 只係佢睇到所以識搵啲冇咁重負荷嘅地方嚟行動
睇落去好似唔受負荷影響咁 但其實唔係

現時深淵中真。唔受力場負荷影響嘅暫見有原生生物 勃起卿 公主 呢三者
公主唔係深淵原生生物 但又唔係普通意義上嘅生駭 佢嘅誕生條件複雜到普羅米修斯入面隻異形咁
但簡單嚟講可以叫做用遺物整出嚟嘅人造人
而勃起卿到而家都冇真正透露佢係乜水係咩嘢嚟 到底係唔係人 算唔算人
但由佢唔受力場影響呢方面睇
而家有咗公主呢個側寫 佢應該都係用遺物以某種形式產生嘅人造人多
我意義係勃起卿應該冇人類本體 即係佢唔係由人類改造強化而成 (參考黎明不動嘅強化但依然受力場影響)
至少勃起卿唔係由活人變成(死人難講)應該同公主一樣係製造出嚟 只係整法唔同

感覺貌似喺深淵“誕生”嘅生物就唔怕力場
但呢方面 便便卿都係喺深淵出世(出世唔計“誕生”?)
畢竟便便卿而家其實係一具會行嘅屍體
一定重有啲嘢係背後

呢度又涉及點解佢老母要叫個女落去而且深淵時間計佢係一落去就即刻寫信 係短時間內嘅事
ファプタ
想問下溫返第一季之後係咪要補埋電影版先睇第二季?
唔該
(唔知係咪old news) Netflix連第一季都買埋了
小心倒瀉嘢
睇完電影,啱啱睇第二季第一集,點解初代啲人咁易就落到第六層
早年個深淵無咁深,好似話每2000年會沉一層,以前啲人既第六層其實係4/5層
2000年沉一層係邊話有講?
係喪失人性或死(人間性の喪失もしくは死)
第7層係確實的死
無正面講過,估
睇左四集黃金鄉仲係一頭霧水
正常 岩岩睇以為睇緊另一套野
但睇到後面就明
睇埋第五集都係一頭霧水
動畫行雙線應該好咗好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞