【七月新番】來自深淵 第二季 烈日的黃金鄉 (4)

541 回覆
16 Like 2 Dislike
今日終於睇咗最後一集
去到呢到其實我都仲係有啲位唔明
1. 到底當初罡甲隊點解要去黃金鄉?
2. 點解生骸村會有「清算」呢樣嘢?同埋呢樣嘢喺成個故事嘅立意係咩?
3. 點解法普妲繼承咗3個願望蛋?第一粒唔係伊妹生仔就爆咗?第二粒唔係就係用嚟生法普妲?
4. 點解畀法普妲原生生物打殘冇兄弟同佢補血嘅?同埋點解食村民又補到血
少少個人睇法
1,垃圾都可以變成黃金嘅黃金鄉應該唔使點講點解,雖然原本只係傳說, 最後大家都睇到其實就係一片爛地不過被傳說加上預言者雙重buff 下嚮往好正常
4. 一開頭兄弟係黑色嗰下補唔到血,轉左白色個下就補到。ファポタ召喚村民嗰下有講到,佢自己學會左運用母親嘅力量,但唔夠。至於點解食村民補到血其實可以理解成村民係村莊一部份,佢哋行唔出村莊,本來就係價值嘅一部份。至於點解ファプタ會學會用母親力量我唯一睇到可見嘅轉變係母親嘅回憶,不過睇嚟無論係回憶氣體定係其他因素都唔係關鍵,只能話係夾埋一齊先至潛能解放?
關於第4點
但佢一開波已經有白色兄弟幫佢整好返隻耳同手
啊強一早睇到晒
條仆街一路笑住一路跟着劇本做嘢
佢早就為咗公主覺醒甚至去到幫原生生物搭橋

做嘅一切都係為咗有人上人可以去挑戰深圳

睇到條女跳樓啊強嚇一嚇但係即刻捉番佢監禁個一幕就可以睇到佢真係就如自己所講,一邊睇到劇本但唔會吝嗇努力

對佢來講成件事就好似將一堆拼圖切成一幅畫一樣
可能只係唔夠?
正如佢自己所講一樣因為唔夠先至召喚村民
又或者兄弟同埋母親嘅力量形式一樣但係程度唔同?
ファプタ第一次用白血嗰下係講兄弟,後來全開先至講母親
不過到底清算係點嚟,點解會有咁嘅系統,就算明白呢啲係來自母親。都理解唔到點解有咁嘅執着/要求。可能全部都要理解到到底當初嘅願望係乜嘢先會明白
卡布係第一個講公主個名俾公主聽?
雷古講果時公主仲興奮過卡布果次
公主個名直頭係卡布倫改
你開8倍速睇呀
強哥係唔係大仆街我覺得係角度同觀點既問題多

大多數團員/團隊角度:為左生存落去,呢個可能係最好既做法,雖然我地唔撚知佢真正諗法,但強哥唔咁做我地死撚硬。

貝拉芙:屌你老母我真係唔撚想食,我寧願死都唔撚想食,點解你條仆街唔比我死。

有d野雖然明白無可奈何,但違反個人意願強逼人接受其實點都仆仆地街
同理布耶可都應該差唔多情況
小伊更加唔洗講啦
入世未深、野都唔多識諗,由頭到尾被引導同利用
如果佢要鬧強哥係大仆街,應該冇人可以challenge

而作為讀者,揀個身份代入or睇晒全件事全部人諗法之後
實會有人buy有人屌架啦,因為的確有岩有錯既地方
我個人就屌佢既部份會多d
到最後都唔認自己有慫恿or引導其它人做選擇
後面果堆「我們一直很想成為更勝於人的存在…」乜柒乜柒既說話講就好好聽
但實際上只係強加自己既諗法去所有人身上
and最主要都係想達成自己既目的
巴打你幾好嗎
本身幾好
睇完來自深淵同edgerunning就抑鬱
1. 動畫一直都有提佢地係被拋棄嘅人,想去新大陸搵自己嘅家鄉
2. 清算可以當係貨幣,一個社會運作好重要嘅基礎,細佬女可能係參考以前條村嘅運作。至於立意係咩呢我都唔知你問緊乜
3. 你可以重睇了,或者去巴哈查,有人整咗個次序
4. 佢兄弟可能都俾其他怪食緊,埋唔到身。村民都係阿媽嘅一部分,所以補到
一句當係 就搞惦 你當舊屎係食物
咁你係咪會食
明既
所有人覺得好睇先至係有問題
係你咁勁先睇得出套野唔惦
支持你keep住你既獨特見解
2. 可能唔係細路女嘅意志,而係遺物/深淵嘅特性。亦可能係未出世/俾人食嘅子女盼望公平
強哥個願望會唔會係將靈魂寄宿喺粒蛋到
因為只有靈魂係不滅,正係佢所謂「超越人類嘅存在」,而佢一路就係等緊有人「傳承」粒蛋並且繼續落深淵,咁就可以搭順風車
而咁啱粒蛋畀法普塔繼承咗,所以依家就變咗寄宿喺法普塔身上
我有個諗法,強哥同公主都有太陽既味道,會唔會係第3粒蛋同老母合左體而生成公主
今集有埋番外劇情 除咗講屁股好香外
重有莉可嘅靈魂呢個重要伏線
莉可作為會郁嘅屍體 公主呢句基本上說明咗莉可應該係冇自己嘅靈魂
或者係而家嘅莉可身體入面裝嘅唔係本身出世嗰陣死咗嘅嗰個莉可嘅靈魂
可以確定莉可唔係復活
問題係而家莉可身體裝嘅係咩
梨可嘅靈魂就係來自深淵
ching以為自己好醒?
Muslim唔食豬你係咪覺得人哋戇鳩?
有人食昆蟲果腹你係咪又會覺得啲人戇鳩?
覺得7層詛咒應該有d野。6層詛咒慘過死, 但係7層直接死咁簡單
應該落到第7層嘅人嘅所以野都唔會上得返去,連爛肉都唔會有(亂估)
已經post見識到好多人開幾十倍速睇
好多人只係睇畫面
一多內容或者要用下腦 就會自動無視
然後唔明就會問點解
其實好多時劇情講左
Muslim唔食豬,咁佢地當啲豬係牛 黎食咪得囉
學你logic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞