【七月新番】來自深淵 第二季 烈日的黃金鄉 (4)

541 回覆
16 Like 2 Dislike
雷格溝女勁到

依家又唔係餵返畀佢食,係其他人食佢啲仔咋喎,而佢啲仔唔係人類,只係肉塊,真係唔覺有咩問題
sor,因為我冇連登AC,所以叫朋友代我發文

對於強哥嘅陰謀,我有個新推測

我本人係巴哈有發過一次:
https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=47245&sn=6347

先講結論,
瓦茲強最大目的是繼續旅行,而尼個目的已經完美達成左。
他並唔係要造出莉可村,而係要法普塔尼個遺物覺醒並繼承甘嘉,甚至係承載全村人靈魂,再由一個瓦茲強認可嘅人,即係莉可好好運用法普塔尼個遺物一齊上路去奈落。

以上推測係根據:

1. 大家都比莉可村誤導左,果個係作者誤導讀者嘅。
莉可估中瓦茲強想繼續旅行,並且想莉可用蛋的力量令村民再次踏上旅程,可能是正確,但冇詳細講,只係含糊帶過。
娜娜祈估瓦茲強想造莉可村,係作者誤導讀者。
娜娜祈只能根據貝拉夫記憶去推測,但貝拉夫其實對瓦茲強並唔了解。
憧憬是距離理解最遙遠的感情 by 藍染

2. 生骸村最大謎之一係瓦茲強對第三粒蛋許左咩願望?
唔知,未解之謎,但可以從蛋嘅運作推測有冇實現/只係未實現。
願望蛋,願望消逝使用者會死 (最少係確定嘅)
願望蛋,唔合適人類用,人類要用最好係幼體用。
粒蛋咩情況會爆?願望大強粒蛋承受唔到會爆?願望實現果時會爆?不明。
但總之人類瓦茲強用左,冇事,粒蛋仲係佢體內,如果死=失敗,咁至少佢冇失敗,只係願望未實現/唔夠力量實現。
總之瓦茲強對第三粒蛋許左咩願望,係未知,冇死,但粒蛋已經比左伊魯謬伊。

3. 法普塔到底係咩尼?法普塔到底係咩種族?人?生骸?深淵生物?
法普塔隻眼個紋章係咩?好似雷古個紋章。
而劇場版娜娜祈有提過遺物上有紋章,代表使用次數,無例外。
佢係3粒遺物蛋嘅產物,法普塔眼出現左紋章,佢可能係遺物。
甚至係受到瓦茲強第三粒蛋嘅影響。

咁瓦茲強到底對莉可佢地做左D咩?

1. 見到莉可果時係問佢D咩?
食得開唔開心?(第4集)討厭我嗎?(第9集)你慶幸自己尼到尼條村嗎?(第12集)
目的係確認莉可係咪佢等緊嘅人。

2. 第6集,點解團戰瓦茲強消失左?
因為佢要測試莉可及佢團隊嘅能力。
之後引導佢去拎法普塔一部分,引法普塔入村。
失敗都唔緊要,繼續等下一個探掘家,因為佢都唔會老死。
不過,法普塔入村就一定冇救,點解要做上面堆野?
因為法普塔入村瓦茲強有把握可以達成目的。
唔係打贏法普塔,反正要繼續旅行,條村都唔需要。

3. 第10集,點解要補強條村?
明知法普塔入村,滅村係遲早嘅事。
咁點解消耗自己都要擋火雨,補強條村,結果引晒D怪入村係為乜?
係為左爭取時間,佢等緊貝拉夫出場,進行一個傳承嘅「儀式」。
第11集,貝拉夫出場果時瓦茲強講左句: 「終於出場了。」
貝拉夫唔清楚瓦茲強,但瓦茲強了解貝拉夫,一定程度預知到佢行動。
就好似以前入村咁樣,佢知貝拉夫會想比法普塔食,同時令法普塔繼承甘嘉所有野,包括記憶、精神及憧憬,令佢唔會係復仇後漫無目的,令佢踏上旅途。甚至係吸收村民時覺醒為遺物。

4. 第11集,點解要跳落底層?
瓦茲強應該知道布耶可想見法譜塔,但佢係跳左入底層。
其實保護布耶可只係順便,佢真正目的係搵莉可。
佢要莉可帶法普塔一齊上路,帶法普塔一齊去奈落。

以上就係瓦茲強佢嘅累積,咁耐嘅計劃就係等莉可尼個天選之人可以帶佢地嘅「鄉愁」即法普塔到底,而唔係其他白笛。

再套入靈魂論嘅推測:
劇場版雷古話自己體內好似有複數靈魂。
如果雷古真係一個靈魂容器嘅遺物的話

咁可能法普塔遺物能力一部份就係靈魂容器,佢就係條村嘅進化版
甘嘉同村民都係村嘅一部份,法普塔係吸收晒佢地,成為一體。
將條村由物質變左靈魂,變左法普塔村,繼續上路。
死嘅只有布耶可。

好有可能,布耶可死前真係見到法普塔體內有伊魯謬伊嘅靈魂,D對話係對伊魯謬伊講,而唔係法普塔。
法普塔睇到靈魂,但睇唔到雷古D 靈魂,都冇睇到自己。

以上只係推測,你可以話我為左合理化而過度解讀,但漫畫後面有暗示瓦茲強唔會咁簡單就死。

另外,布耶可嘅死係好可惜,係劇情殺,但亦都係第二季中最完整嘅人物,而係最後都搵到自己價值,係完滿左佢。
唔夠似 要再可愛d
原來係動畫黨同漫畫黨分別
你地睇到漫畫最新進度知強哥仲有戲份先推論到佢想做咩 動畫就一頭霧水以為佢9up兩句就咁死左
你真係唔好做編輯之類嘅工作
作品被你消化完痾返出嚟真係死不瞑目
最後一集莉可吹得大力得滯流鼻血
你做咗幾百年人,唔記得以前啲嘢有幾出奇?
同埋條村爛咗,你急住搵人,你都唔會留意所謂力場唔力場啦,好心你唔好為反而反,唔會顯得你特別犀利
唔睇注解情況下 真係睇唔明
你話肉塊咁就唔係幾啱,啲仔已經係生物嚟係識郁嘅,只係食唔到嘢生存唔到
不過就算係生物,人類都可以毫不動搖咁殺害食用,例如豬牛羊,咁點解仲會覺得呢幕唔舒服呢?
我覺得主要係羈絆同感情,班村民食緊嘅係自己同伴生嘅bb,如果係唔知邊到嚟嘅bb,大概唔會覺得咁反感
漫畫得一格仔重要咩都冇露 搞錯
佢之前都冇無限HP
甚麼佢一開頭都比班原生生物打到半死
係之後先識用兄弟姊妹回血
技術上黎講都唔係無限
只係太多兄弟姊妹,回極都有
出咗村冇哂兄弟姊妹應該就回唔到
你養隻貓養隻狗生左BB
都唔會煮左佢黎食啦下話
咁都冇問題??

到底點理解先會張個重點放係"係唔係人類/同類"上面
要睇下個伏筆用唔用到了
咁電次係咩價值觀 佢比莉可仲白卡
倒轉 漫畫根本睇唔明 動畫先清楚發生緊咩事
布耶可臨死前嗰番說話咩意思
做廢青+食女神
有條友係咁話描寫不足仲要嚴重不足果種
唔否認作者對某啲人係寫得少 但我作為一個動畫黨 唔覺得呢種 '不足' 會影響我對劇中角色嘅感覺 至少我睇咁多集都冇出戲嘅情況 例如大眼妹救布耶可 雖然對大眼妹描寫少 但從以前嘅畫面+穿插幾秒嘅表情細節同設定就大約可以推敲到佢地交情唔錯 一齊出生入死過 所以最後大眼妹救布耶可 合情合理

唯一比較認同就係上面提到普魯修卡同莉可關係太快 但係都未到我接受唔到嘅地步 因為就算係現實都有人可以短短幾日就成為生死之交

關於創作 '留白' 都係一種重要元素 less is more 下下畫出腸 讀者少咗解讀空間 作者容易出bug

大家從角色嘅行為分析佢嘅動機 性格 從呢啲側面描寫反而可以令人更立體咁了解角色 而唔係下下畫出腸 : "小明是謹慎的人, 所以他行路十分小心" 呢種只會覺得無聊

覺得果位巴打太執著於 '常識' 成日將正常人思維套落主角s身上 好似回魂夜保安咁覺得七孔流血=死
正常人七孔流血會死 但依家七孔流血果個係捉鬼專家喎你平時用開嘅常識不適用於深圳

最後講bgm有啲懷疑你係咪真係同大家睇緊同一套番
如果啲bb係真係人型bb而唔係啲公仔型bb一定會多啲代入感
我係理解到佢地點解有罪惡感,但代入感真係差啲
伊繆係佢嘅寶物,雖然發生左好多唔嘅事,但係揾到伊繆嘅一點佢好開心。
就係呢一篇入面講過幾次嘅「温暖嘅黑暗」
事實就係公仔型已經令好多人頂唔順
人型套野有機禁播
我覺得個作者本身真係想畫生人型
不過套野人同其他生物界線都好模糊
你睇下米蒂 無限珍珠奶茶 飲極都有 但係佢本身都係人
D生骸本身全部都係人 應食都係咁食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞