買電視機 / 換電視機 集中討論區 (111)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
係呀
建議55c2
高光度睇HDR爽d
唔好意思問多句
如果43吋的話巴打有咩推介
1.8米不建議43吋
正常1.8米應該上55吋
錢錢錢錢,錢錢錢

經濟唔好
唔係 係香港電X城買嘅水貨
係咪50TU8000用家都有呢個問題
而家諗緊好無自己換panel
巴打你最後點解決
我個電視櫃放唔落
1.8米已經可以睇55-65吋,睇43吋除非係大牛龜/模擬標清電視,不過市面已經冇得賣,大牛龜(CRT)都冇出過43吋咁大部
唉,香港電視城,呢間臭名……

呢個尺寸既TU8000聽講普遍PANEL易壞

你自己係換唔到PANEL, 換1換都2500左右或以上

最入門機用料係差,買行貨有3年保比較好,起碼3年不用錢整

Samsung 50BU8000 行貨
$63XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
佢好似係行貨
Sony KD-43X85K 行貨
$59XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits
搵samsung 保養, 佢收電視番去要等下星期六先有人黎
然後再等一星期維修
可能要預大半個月冇電視
買返黎都係四五千 換一換都二千五 真係買過部好過
巴打想問問其實買罪大好 定都係買Samsung好呢?
早知當初唔慳個少少買行貨啦
入門機一向唔建議水貨,價錢差距唔大

行貨都只係保你3年,唔代表3年內唔壞
電視最貴既零件就係Panel, 唔通個殼貴咩

所以盛..澤都唔推入門機水貨,Samsung最少賣Q60系列,主力賣Q70系列,Q80系列,QN系列

Sony保養服務比Samsung好好多

Sony KD-50X80K 行貨
$62XX
1. 60hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits
買水貨就係搏佢唔壞,不過電視機普遍一分錢一分貨,入門機佢可以比咩料你,Samsung都要賺
50TU8000水貨要咁貴?

2020年55Q70T水貨盛澤賣最平都係4650,當然其他鋪點定價係佢既事
個時買4500 因為要托樓 加加埋埋差唔多5千
oic
唔該哂巴打 會落門市睇睇
想保養長就Panasonic, 5年保養

Panasonic TH-49LX800H 行貨
$60XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
10. 5年保養
唔該晒巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞