買電視機 / 換電視機 集中討論區 (111)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
A1應該已經下架,可以買A2

如果唔追求極高順暢畫面,A系列都可以

行貨電視只是一分錢一分貨

水貨電視先有得講CP值

水貨OLED電視最高CP值係LG 55B1
建議c2 55水貨
OLED EX
壽命 光度 晶片都有提升
HDR光度好重要
A系b系 HDR光度壓縮咗好多
如果對水貨沒有興趣, 我就唔再提水貨
B系列其實光度都已經唔差了~
經濟唔好, 消費力薄弱
其實1代同2代差咗啲咩
粒晶片影響到個畫質啲咩嘢
1. A2光度高左D, 晶片新一代, 晶片影響畫質方面好難具體講
2. 不過只可以講不論水貨定行貨, A系列係連登都係少人買, 主要係因為佢沒有HDMI 2.1同得60HZ PANEL, 如果有120HZ PANEL感覺會好好多
影像晶片就像人大腦, 都好重要, 畫面銳化, 降噪, 升頻, TONE MAPPING, 顏色, 對比, 細節都係佢控制
咁睇嚟入手b1 水貨試下自己手氣
購買水貨電視我推薦 盛..澤

LG 55" OLED TV B1 OLED55B1PCA 水貨
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度520nits, 最高600nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出

LG 55" OLED TV C2 OLED55C2PCC 水貨
1. 120hz 廣色域 OLED EVO PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN5 影像處理器
8. 光度850nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
唔該step巴
點解唔興B2?
唔抵
55B2水貨價錢唔靚,因為B1仲未下架

65B2價錢都唔算好靚,多數巴打都上65C2
you are welcome
因為香港人有錢
早晨啊,賓周巴
天與地既分別,你會哭泣
step 爺爺早晨
等緊c2大鋪優惠,目標價9000到9500
變咗爺爺
大舖講緊港行?
聖誕節可能有

不過42C2細鋪Avoutlet, compumark, hdlife都係賣8880,又減左,好抵玩
不嬲都爺爺
聖誕咁耐。。。。
果位巴打係咁稱呼我

我慣左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞