召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (105)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我都係
剩係聽過話用車頭對番路面條線
唔知有冇其他辦法
右a柱包住行車線
手有無每次都攞正軚盤10點同2點
有時轉完彎/轉完波隻手揸唔正就會慢慢偏埋一邊

仲有一個可能係你車頭vs路面個距離感捉唔準
唔知點先叫騎住正中就會偏埋一邊
肥左,係衰我心急,以為個人係班馬線唔行,你眼望我眼咁,我一行佢就行,我都已經印左brake 俾考官dum brake ,係差依下🥲🥲🥲
每條斜路斜度唔一樣
要做到單吊極力子唔溜後真係好講經驗有排練

利申練緊 就嚟放棄乖乖地拉手制算
斑馬線有人一定讓人先 佢企定定唔行你都唔可以行 大家鬥長命
最穩陣手勢示意佢你讓佢 一定要佢明顯示意返你佢無打算過既你再同考官講 考官叫你行先好行
有教,但個下真係衰自己心急,係班馬線都停左一陣,以為佢真係唔諗住行
無嫁依啲野無得以為 法例就係斑馬線行人大曬
的確有好多野學車考牌係必做但現實揸車可以走盞(例如萬里無人cut線無人會打燈 考完牌就唔會拉推軚etc)
但考牌就一定要所有野跟足 唔可以以為無問題就做
嗰陣我都成日偏右
個師傅話你要俾自己覺得坐在行車線正中心
架車就會自然在正中心
當拎次經驗永遠記住
我都係棍van 肥左,轉考1A牌

用break慢慢鬆就ok
我都係呀
不過揸到第6,7堂開始無啦啦變返正中間 試下得閒望下左右鏡睇下睇條線差幾多 微調下
側嘅意思係腳背同小腿個角度大啲?
定係腳尖同腳蹬成斜線?
就係呢兩堂換咗對薄底鞋 可能未適應到 覺得更加敏感反而更加易大力得濟
總之唔好一鳩野就踩落去
你當個腳制有3格咁去踩
輕輕壓住brake 慢慢壓落去 壓到架車無乜動力差唔多停先踩實
好似唔俾斑馬綫示意行人過

而且你後面嗰句問考官,考官好大機會答番你:你自己決定啦,呢樣都係考試嘅一部分
點頭就得,手唔可以離軚
我果陣cfu教係必要時可以短暫離軚 做完必要事情就雙手揸返
手唔離軚既用手指指佢行有無機 定還是真係同佢鬥長命算
揸車出觀塘有咩需要注意
都係個迴旋處 同油站個直角彎
其他都無野 行多啲中線 唔洗避死車
一cut就頭㾗
我都係比佢考,聲音唔惡,溫柔,考時無禁緊張。
睇住人同車
今日中午官塘道向旺角方向
過左地鐵站時光隧道
救護車同私家車撞
前面有架成個人咁高既紙皮車阿婆姐
望遠啲。我都試過。唔多得

最後係迫自己記住,要係行車線偏右咁行。

如果馬路有箭嘴,就沿箭嘴偏右少少行。

再周不時望兩邊倒後鏡比較車邊同馬路線或石壆嘅闊度嚟調節。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞