召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (105)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我都係係院內仲好cap好似小兒麻痺咁唔知做緊咩 一出街就突然車人合一好順利
有時覺得學車同學單車都好似 未識會狂仆街完全唔明咩事 一得咗果下就突然好順利
踩break 最好望中鏡
過路口都快望

正常渣車都會
我係覺得有個人坐你隔離指指點點
壓力會大左
我依家自己揸順過有屋企人坐隔離
我屋企人仲要揸開搵食車
成日教d壞習慣同技巧
例如點樣唔好比人攝位爬頭
臨雙白前打尖硬cut
Cut線唔打燈(佢話打燈既話好多車反而唔會讓你)
揸左幾日 公路隨便一踩都超70 琴日行隧道 行70比人推到仆街 之後整路兩合一 之前睇話潛規則一左一右行 點知後面p牌benz 篤油唔讓 撞左雪糕桶
所以點解屯公日日都有搵食車hi到人搞到塞曬
btw你屋企人搞錯一點 香港地係點都無人讓唔理你打唔打燈
試過打曬燈個車頭都cut咗一半 入果條線後面架車突然一路狂bu一路踩盡油衝上嚟嚇到我縮返入去 DLLM個個都博撞行遲幾秒會死咁
兩個P大戰
Benz撚撞雪糕筒
推你咪推你 P牌大曬佢推得你太貼既你收油佢隊到你屎忽佢唔著嫁炸 唔好比人拋到
二合一香港地無潛規則嫁 外國就有 係睇兩邊邊個大膽搶先隊個頭出嚟 只要頭入到就身入到 唔好傻9企係度等人讓你
我撞啊
你要感受架車 到摩擦點會feel到微震 車頭都會有反應 會向上 有想向前行既衝動
死火通常都係轉數太低 你用brake就一定會壓低轉數 上斜停車落brake 個時機比較重要

你上斜其實可以係減速到佢再無向前行既加速 剩下慣性 你會見到你乜都無踩既時候佢上斜越黎越慢 去到一個位置會停低 再因為地心吸力而向下滑

情況同你拋波上天一樣 個波會越黎越慢 去到一刻會靜止不動 再向下加速 你要做既就係個波空中停低個刻

你feel到架車無力向上就快要停 就踩極力子 到佢靜止個刻就可以比brake 理論上你個刻比幾大brake其實都無所謂 因為你本身比brake個刻 架車已經停左 你比brake個意義變左唔係整停架車 而係唔比佢溜後 咁樣就唔會死火

舉個例子 你乜都無踩 車速 10 9 8 7咁慢慢落 你咪3 既時候踩clutch 0既時候落brake 乘客都舒服 因為佢自然停低
咁當然啦 3唔係講3km/hr 因為太遲踩clutch 架車肯定死
講一個數字而已 你確保到佢無力就停 已經可以踩clutch
佢報教仔學院
冇咁多時間比佢練呢樣野
想問下各位P 牌巴打
繁忙時間行亞皆老街 界限街 窩打老道呢啲
隔離線啲車好密又快過我 冇位攝
難cut 線係咪好正常嘅事
想問有冇咩技巧
基本上冇可能清空
試過比5蚊都冇人理
想問下如果上星期三考完
下星期一去有冇機會可以整到P牌?🙇🏻‍♂️
巴打小心啲
二合一真係講彩數 好彩咪等車龍尾先cut
個個見P 牌都篤油屌佢老母
唔趕時間當平時學牌仔慢慢鳩等時機算
試過幾次都係我篤隔離又篤
多數有 不過要排隊 想最快就9點前到運吉門口排隊
加埋都冇十分鐘
所以果陣都唔知學左乜野
推咪推 最好撞埋黎 屈佢賠架新車🚗哈哈
前面有死車 需要打右燈踩白線過
咁如果一排死車 係咪keep住右燈全程閃住
直到cut返左之前先打左燈?

另外學車時師傅叫我踩過對面線去避死車
但對面係雙白線嚟
雙白線唔係不可越過咩
垃圾TD
排個快期個系統廢既
發現咗的士佬仲有禮貌過中港牌
有啲dc見你學牌都會讓你cut線先

屌你啲中港牌明明黃格前得返一個車位,我都慢慢咁駛緊入去,條撚屌唔該都冇一嘢sip撚咗入嚟,好彩唔係考緊試,真係多得呢啲仆街唔少。

仲有明明怡和街外線係入銅鑼灣道,內線先係奧運橋,又有條中港牌行外線但去奧運橋好彩我行得唔快望撚住個左鏡見到佢sip入嚟,如果唔係應該hi咗埋去好似個世界得佢揸車咁

希望考嗰日冇呢啲仆街
支那人最想你快d撞佢
因為佢大把錢慢慢同你玩
點解你要學棍波
難book 定book 唔到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞