召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (105)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
請問師兄有無詳情
開始諗過死車時,有冇望對面線?

如果對面線有車嚟,其實最好唔好過。

除非你確認唔會踩到或過到隔離對面線啦。
上一堂阿sir帶我去試場睇人考車,dklm個個出返黎都肥撚晒,好難唔淆
如果唔過到對面線咁去,咁又同部死車太近,又係死
我係過到對面線去緊,對面先有車過嚟,所以先停車
師兄有冇多d details
你剩係考泊位?三手調頭個位比你下面練果個闊
Sorry 我講緊澤安
我跑馬地,第一次考,不過睇試場係窄過街既
我師傅教,踩線嘅時候,其實要開快少少,以最短時間內完成。

如果踩緊線時,有對頭車嚟,應該望中鏡減慢車速,再望左邊,睇下死車有冇司機。冇嘅,可以埋返多少少自己條線。當要同對頭車擦身而過時,進一步減慢車速。兩車安全通過時,就可以正常行車。

過死車要預留一手臂長,係預死車啲人開車門。所以,如果確認死車冇人,係可以埋返少少。

不過,師傅都話,儘可能要留意過死車時唔好有對頭車。否則都係凶多吉少
補充返先,如果空間唔夠。即係兩邊都好接近,就要停車,等對頭車過咗先。
我阿Sir教我個方法,係第一手扭盡右,再扭返正,仲要再行前多少少,所以一定係扭直咗先停。

其實我都驚會上壆,不過佢次次都叫我咁做。我驚會上壆時,佢就會叫我落車睇下前轆同個壆有幾多位。所以之後我都放心好多,去盡啲。

佢話如果第一手扭得唔好,唔夠埋壆,第二手向後時,架車嘅車頭可能仍然向緊前。第三手就算點扭盡,都可能會掂到個壆。

所以第一手係重要。
丙部肥咗 不過都唔關佢事 我一早考未訓醒 錯埋啲低能嘢
幾錢度 我都要重考
諗緊如果3000蚊比唔比好
我係你嘅話
到時考 學多幾堂好過
下年9月喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞