召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (105)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
上網搶重考快期經驗整理
https://lih.kg/3160787
pin this
成個人烏前
考忠義街
平時個師傅話條路夠闊對面線唔係大車 夠位就去
點知補鐘個師傅話隱陣d 對面有車都唔好去 搞到我好亂
以為我精神病
想問吓有冇人跟私人師傅學 再搵多個師傅補鐘

十月尾就考忠義街覺得我個師傅冇教過啲咩上堂仲要講電話 落車攞外賣
忠義街係學塞車
唔洗去咁多
反正9成考細圈
排咗兩次調頭泊車 簡直浪費人生

咁多位師兄覺得睇多啲片有冇用呢排成日睇YouTube黃師傳仲想問吓斜路停車開車使唔使打燈

停之前打左燈
開之前打右燈
+1
細圈可以祝定你好運
究竟點樣先算較岩位踩油門brake
學咗6、7堂都好似未搵岩位 仲係會chok
側側地咁踩腳制
睇下會唔會好d
咁多位有冇鴨駕補鐘師傅推薦
鴨駕補鐘師傅
想問吓而家駛唔駛打咗針先學到車考到車?
唔駛 安心出行可以
睇下個極力子set成點
試過cfu兩架唔同既hiace,一新一舊
舊果架唔吊高d會唔夠力
但係新果架同一個動作會彈
重點係極力子控制

你同師傅講 我想練吊clutch個感覺
你斜路停既時候唔好落手制 靠腳制hold住 再吊clutch
吊到你覺得夠 就鬆腳制 如果溜後咪代表你吊得唔夠高

要做到鬆完腳制 架車無郁 你一比油佢就會上 練到記得個感覺 唔用手制就原因係等你唔好驚溜後 練熟左就加埋手制 當考試咁 吊返個clutch 比少少油 鬆手制 自然會上去
有地心吸力拉你架車向下 你只要唔係大大啖油咁比 佢都唔會chok同飆上去

你要搵到個sweet spot 就係吊完clutch 架車喺斜路唔郁 嗰刻就係架車上斜動力同地心吸力抵銷左 你再比任何外力 例如比油 佢就會上 你比多d佢咪上快d 你可以控制埋佢上斜個速度
師傅成日話我架車偏向左,除左望遠啲之外可以點解決,成日不自覺就偏左🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞