召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (105)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
其實仲大鑊,補鐘你估真係補夠十堂咩,補鐘又貴,好多補一兩堂就算,慳起上嚟補都唔補直接開車pick up番一年前學過嘅嘢
重點係冇咩人想100牌行70,p牌揸熟又要人踩70,啲人咪索性甩p先揸囉,揸到熟晒過70又要加監

講真癲起上嚟嘅冇經驗p牌咪又係會行8,90,癲起上嚟行50都會炒啦

唔識衡量自己能力嘅人甩p到最後都係會撞
甩左p 揸掛住P牌嘅車 行80 有冇問題
如果限70佢都會超速姐係條路限80都會唔小心行90
所以P牌超速/炒完會加監 大鑊野要重考就係咁解 你仲未證明到你有足夠能力係道路上行多過70/根據道路指示限速 既然無辦法每個P牌都審核一次佢夠班未就劃一用一個最保險既時間限制 早過一年就練好手車都要忍
唯一解決方法就係要考試先可以甩P 唔pass一世都唔可以甩P就可以杜絕公路雪P炸彈 但排期隨時仲耐過一年
就好似返工都會有proba咁 你要用3個月時間同公司同事證明自己有能力工作先
有冇巴絲岩岩買完車 全車換一次消耗品預幾多錢到啊
棍波點先可以停車停得好啲
上斜 落斜 平路?
燈前或讓路口
成日都驚停車會死火
但我見右邊塊牌係指左邊
睇唔明係咪淨係指緊左邊條路
所以唔知右邊條路行緊幾多
如果右邊塊牌俾右邊用
咁佢個左箭嘴係jm9
學車
預前少少踩brake踩到部車冇乜動力 之後一腳踩盡極力子 再踩brake停
唔好驚空波滑行呢件事
個陣問過師傅佢話只要你有踩埋brake其實就唔計你滑行,如果架車仲係比較快你就再印深啲個brake就可以
平路/落斜:印下迫力減速,減到震震下咪踩盡極力子同時踩深少少迫力

上斜:因為上斜已經減緊速,唔使印迫力都得,一野踩盡極力子同時踩迫力,跟手手掣空波埋

死火係因為未踩盡極力子又落迫力
p牌仔買咗架2手車黎操,揸咗幾個月都無事,今日喺停車場泊車hi到轉彎位,成架車右邊花晒 倒後鏡都撞壞埋,想問下邊到整車平,通常要整幾錢
落斜停車點可以唔chok
一落極力子就衝快左
即係你印brake印得未夠深
車速快就先用brake減慢車速再落激力子
車速慢就印好少好少brake再激力子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞