召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (105)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
360度拎頭望鏡
大家考車前1 2日會keep 住練車 keep 手感定會唔學車睇下片算比自己平靜下
考之前果晚渣一次
考之前2個鐘渣一次
棍van學左兩堂(四節)
死火次數起馬十次
好frustrated 點解咁on9去學呢樣野 有Easy mode唔去 去玩Hard mode
明明我又唔會去渣van 更加就算考完都唔會店棍

仲係唔太明極力子除左轉波外幾時踩既concept

- 減速係 放開油門 輕踩brake 咁極力子係點?
- 上左2波 前面要減速停車 要落翻1波嗎?
- 成日brake踩過多chok爆
- feel唔到極力子所謂既微震點, 換對白飯魚垃圾鞋會好啲?
- 緊張手汗會線手甩棍 戴手套?

就算報25堂總覺得果堂話咁快完
然後成日死火
唔通要買個logi/thrustmaster軑係屋企練手腳協調
比錢抽 應該1個月內可以抽到
CHING 一堂死10次 太誇張了
可以考慮轉自動波
你考果陣死1次火 都有機會FAIL
真心考慮轉自動波考
10個有10個起碼要渣返5 6次先知自己有咩問題
你渣得果兩次就咁多問題 係正常既

師傅叫你收油 即係叫你右腳擺返上腳制 差唔多要停先踩極力子

2波都可以停車 但停左就要推返1波
考牌唔比2波起步 而且又傷車

平路同落搵磨擦點其實聽聲就得
上斜可以睇轉數表 一跌就代表行得
兩星期加埋十零次
我想克服佢 唔想咁快投降住
但問題係點樣克服
學車唔好比壓力自己
因為學車都咁大壓力 你唔會考到牌
寧願渣多d
通常死火有幾個原因
1.轉波果陣 極力子鬆太快
2. 剎車/停車果陣 用BRAKE減慢車速 架車已經好慢 但你無踩盡極力子去停車
3. 開車果陣 無鬆手制 就開車

CHING 你知唔知自己係邊個情況先?
有啲心諗邊個咁on9整到架車做錯個step就成個engine breakdown
發明自動波既人真係偉大
細車黎講棍其實仲有咩存在意義....
啲人話好玩啲
死火好好玩咩
1 2 都有
3 反而無
知道左個原因
就可避免出現死火既情況
同埋換白飯魚去練 應該都有幫助
1 放極力子永遠唔好彈腳
同自己數三秒先放晒
2 踩腳制差唔多聽到打鼓聲
就一定要踩極力子
著啲輕啲嘅鞋 感覺係好啲
Feel唔到磨擦點
一係睇轉數錶 到磨擦點會跌一跌
一係試下升極力子約1半低小小 應該差唔多
(我就Feel到 所以無用依啲方法)
2波 前面要停車 就踩Brake收慢 再踩極力子
除非前面龜速行駛 咪落返1波 吊住行
踩brake chok 感受下 慢慢踩
減速 又未至於要停 踩小小brake 之後繼續踩油行
如果速果太低就落一個波 踩返起架車

棍波無統一嘅方法 你係起步都死火
佢係唔明點樣用極力子
似係師傅冇教喎
有係有 但唔明點應用
玩左4堂終於死左第一次火
如果有段大直路冇車比你行
要做齊123波
你講唔講到開車到停車有咩要做
點解先
唔講應用住…
操作上有冇困難先
起步 轉波 落波 依啲做唔到先
踩完極力子唔記得入波 柒到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞