我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 33 ) - Yujihw 重生了 新砌機List集合

1001 回覆
8 Like 9 Dislike
今晚送
其實唔趕
唔急當然等

如果你係考慮中階個d.就等13代Intel.amd唔使諗.初頭最平都要7600X

買13代i5 non k
大約幾時有貨賣
問左成個月都未砌
intel 13代.大概係10月中至底全面有貨
其實有k超頻黎做咩?
見d人成人講部pc只打遊戲可以non k
有兩個位,咁ssd 又會唔會用左個位?
有d人會想自己玩下超頻.慢慢試.提升下性能

但係代價.要勁d既散熱器.同埋要好多時間去試

同埋近年超完頻既提升幅度已經唔算話好大.因為原廠已經愈黎開始推得愈黎愈盡

當然.就算你唔超頻.都可以買K.因為就算你唔超.個頻率本身都高過non K cpu

但個d性能.我個人覺得唔值俾個個差價咁解
ssd如果係2.5 sata又可以裝另外一個位.3.5吋個到冇衝突

m.2就唔係睇機箱.係睇底板
睇你預算架咋喎

同埋你呢條List.我好唔建議.唔使用12600.用返12400就得

唔係K冇必要買水冷
1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5

1 x (優惠)Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4

當時張單係咁嘅
咁個ssd就唔關事.裝起底板

hdd就呢個位
唔該哂
你係想換埋機箱?
琴日俾錢未咁快.你預下星期
你本身用緊ps15b pro.我覺得用返都冇問題
咁就咁
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,399

1 x [8月優惠]Gigabyte B660M DS3H AX WIFI 6 + BT5 DDR4 Micro-ATX
價錢:$940

1 x [8月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$420

1 x [8月優惠]ASUS Dual GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR (可單買或砌機)
價錢:$3,499

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,986
https://www.faroll.com/customize#MzgxOSwzODUzLDQ4OTIsNDk2MSw1MjgxLDUzNzQ
咁明了
唔該哂
可以.你搵客服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞