保險=智商税,不服來辯

394 回覆
379 Like 220 Dislike
咪係囉 大把人基層份糧得萬幾二萬 你先知cancer咩 無啦啦俾皮幾去check昨喎 唔係醫喎 條友真係離地到
AIA,不過我覺得唔關個別公司事,係保險呢行係咁搵錢,咩都包晒佢晨早執笠,點會年年賺大錢
top comment only
無追哂咁多版
不過保險公司的律師團隊周圍搵位入
明明唔關事都屈到唔洗畀就全世界都知
尤其香港保險狗專係賣唔適合個客的product
旅遊保險有時都 claim 到 delay 嘅
智商低先講智商稅
一直講緊次序通常係body check 見到有異常然後ct scan 喎,兩者有關係
唔係ct 還 ct body check 還 body check

係你自己分開左兩樣野黎講
講到自己成個文盲咁
賣毒品
又一個文盲

無人會無啦啦去做ct scan
通常係幾千蚊做左body check 先
咪住先 好似我一開頭話去公院排期照ct架喎 你自己叉隻雞埋黎講body check之後話分先後次序? 你on9架?

文盲
其實識用嘅話,保險有包埋你睇醫生同body check。
銀包唔夠厚咪唯有學下點善用資源,做人靈活啲,條命都長啲。
唔係隻隻藥都包
咪講緊邊有人會排公立ct

Body check check到有問題即book 私家check 啦
你話啲人無錢睇私家
咁呢個社會係咁現實,一係咪早啲買保險囉
做scan 既費用實cover 到
真係得咩 係既應該無咁多人cancer死?
所以係咪好應該負評呢個post
叫人買醫療保險呀

既然講到社會福利咁無用
自己能力又差到連2萬都拎唔到出黎
關愛基金專包撒瑪利亞冇包嘅藥/人
而家嘅firstline treatment絕大部分都有安全網包咗
保險一日係牟利一日都信唔過佢做莊同你對賭點會比隻車你食
on9仔
照ct會有政府信referral打折架 做你老母body check咩
程序係你去公院見完醫生之後再排期照ct 你想去私家照就寫信俾你
睇撚到我r哂頭又body check 又scan依樣scan果樣 鳩up無極限
唔係我親戚試過 我真係覺得你好撚有道理呀 傻閪
仲好意思話乜9自相矛盾 文盲真係文盲
佢地而家咪巴巴閉鍵戰話唔洗好多錢
到佢地真係身邊有人中招要到佢出錢果陣咪知咩事
我親戚都係試過同樣既process
無發生係你身上就當唔係
你都onlun9 所以咪話你離地定係幼稚
有咁多錢就等於要攞哂出黎你都要睇下值唔值先得架 又唔知咩事
哦 1萬照你都唔肯即係你無1萬 十足十以前我細個打機遇過個d弱智
哦 1萬你都俾唔起學人打機 都唔知乜撚野logic黎
無保險包咪要貪埋個啲濕尻折頭囉
Feel到你
已經駁唔到
開始屌人

我係講緊如果未雨綢繆少少
買份保險
咪唔洗驚2萬都拎唔到出黎囉

既然講到啲人咁慘
好應該屌柒樓主
上邊有AA話claim足喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞