保險=智商税,不服來辯

394 回覆
379 Like 220 Dislike
有公立醫院
咩話你話私家?
宏利話claim唔到錢架wo
條撚屌出哂名king of 9up
可惜次次都有人唔睇名就認真覆
冇睇新聞?
中左有買保險但保險唔陪
人都死埋
點樣買法先係考智商
唔係唔買 就等於弱智
你條撚屌又話自已移咗民去加拿大?
定係你由頭到尾都講緊果邊
私家醫院屋企人做都係30萬咋嘛

小病小痛就易claim,claim 100萬慢慢同你玩有大病咪呢期個宏利case咁囉
救命藥你冇錢可以申請撒瑪利亞/關愛基金
請善用起底功能。
你同個日日出膠post嘅傻佬認真?
有本先得架 鬼唔知本多終勝咩
你幼稚園未畢業未識睇新聞?
我有朋友做過都係差唔多30幾萬
個個case老婆咁撚後生有cancer 現實真係有幾撚多丫?? 老d有咩病歷一係唔批一係保費好撚貴
講到尾人地係莊市民係閒 d agent成日講撚到派錢咁款 我供10年都夠我俾手術費啦 touch wood要我有cacner先

仲有之前一單 人壽+醫療 每年保費4000幾 claim 4萬幾蚊都唔撚得
btw又係宏利
打錯
想講係只靠政府唔出去check
我都覺依個方法最好
私家醫唔掂既又係拋返你去政府
但起碼喺私家check慳最多時間
你買左都唔會賠比你嫁
屋企人都claim過醫保
但冇試過claim到全數
以我記得係claim得6成左右
已經做足曬手續&程序
總會諸多藉口唔claim足俾你
計計埋埋保單仲貴過claim
儲蓄保險真係戇尻
但醫保又真又焗住買
望住老豆老母身體有咩事又冇錢醫嗰下真係唔好受
當然claim唔claim到又另一回事
無個叫你咁on9 照ct都去公立照
一直都係check 野/小手術去私家

去到大手術,其實都係公立好啲
不論專業程度/醫生經驗都係公立好

如果去到做大手術,基本上私院唔會做
叫你去返公立,最後都係公立快手做左佢
所以買保險只係for claim 啲手術仔
去私院住得舒服啲

嚴重起上黎,私院call埋車送你走
你都onlun9 我意思係check到先知賴野呀
無情白事邊撚個比成皮check呀
電視機點(意外)整爛又可以保到?求教學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞