保險=智商税,不服來辯

394 回覆
379 Like 220 Dislike
有D係原位癌或者一二期Cancer,但做完手術之後需要做術後復康療程用到標靶治療或者化學治療,呢D點計?btw 有好多人睇保險on99咁係到間plan 睇下邊個plan 俾最少錢但保障額最高。都on99你睇到俾最少錢但保障額最高,都應該知有鬼鼠野啦下話,佢要做到咁大槓桿,得一個方法,就係降低可保事項或者當你claim大數果時同你慢慢玩。不過想講呢D野其實就算係Agent 都唔知,未必係佢地唔想講,因為的理賠同埋精算果埋人知。

利申:讀緊相關科目
但我身邊成功claim 到都唔少,不過都係小錢多,身邊冇乜人試過claim 到上百萬
保險=賭博 你講的

雖然大家都係賭緊,賭錢贏既機會比你成功claim 返哂本金機會率高好多
咁認真排公立都可以好快
可以由確症到做手術一個月內完成。
其實你急既公立會快D同你做
前提係你有咩檢查證明自己有事
而檢查喺公立先係最耐,但公立而家好多都叫你自己私家出去做檢查
做完拎報告返黎就會快好多好多。
以我所知有公立叫病人出去做既私家可以唔洗錢
睇返病人年齡同情況啦
但係有唔少藥都係自費又真 ,
而自費藥一般都唔平 , 但係同條命比有限錢
正確
萬一身體有咩唔舒服
點樣都要入私家 照下

等政府幫你照
可能已經氣絕身亡

如果confirm大鑊嘢
確實政府唔使等好耐

買保險 豐儉由人

有啲人買咗一世冇用過
有啲人買咗claim完 獲利回吐
有啲人買咗求安心

有啲人爛命一條中咗唔會醫
等政府 排期
QE, 瑪麗 香港大型醫院都有好好嘅醫生護士
其實有啲人冇睇清楚每個細項賠償金額,又冇買附加保,又話賠唔足,真係好𨶙搞笑,基本上住院嗰part 如果住大房應該賠足嘅,通常係啲雜費、手術室費、手術費、麻醉師費賠唔足,你自己拎返張單同個plan 對一對你就計到,你買埋附加自費位再賠多80% ,就係咁計

唔係保險狗,只係之前入咗幾次醫院check 嘢賠唔足自己計返出嚟
佢地會話自己有儲開錢唔洗買
保險狗自high無用的,你地個份唔係專業,係sales
醫療 危疾 點都要買
去過1次公立醫院你就知咩事
儲蓄 年金個d 有閒錢至算啦
完美演繹保險狗咬文嚼字輸打贏要
如果係黃c就搵618、星火籌期啦,昆咗咁多錢唔駛嘔返出嚟接濟黃c?
都係嗰句 你要夠窮囉 就係咁撚反智
好撚簡單 google泰加保險咪知咩事
買高端醫療保險既結果,真係入公立好過

https://youtu.be/-fJA18lt8dI
快過保險公司claim錢
你咪唔好買 前排claim完
Claim小小錢一定賠到,claim大錢先同你玩
點為之少
點為之大
前排屋企人入院用咗十幾萬,等咗2個月先賠80%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞