保險=智商税,不服來辯

394 回覆
379 Like 220 Dislike
好簡單
你搵d中過危疾list既病既人問下佢地幾耐返唔到工你就會有答案
(最common: 中風 心臟病 cancer)
上面班友懷疑好多連公立醫院都未去過
保險係盤生意
數據都比埋你 你重要駁?好心唔好咁肉酸
珍 保險公司有穩定賺錢既渠道唔做 垃圾債息唔收
就係為左造福市民
改咩名都好 都好過細龜頭既
其實香港地好多人純粹靠stereotype做野,"我以為係咁",冇認真了解過自己做緊乜。
區區2千萬就收皮?

你講野呀?
如果我有親戚做醫生嘅幫我醫埋都得添
事實大部份嘅市民都係等好耐呀嘛
你呢啲係個別例子就算啦
agent 好撚鍾意將啲1%出現嘅嘢講到好似50%
你信就真係傻仔
我就係見小人用吖嘛你過嚟搵交嗌?我都講到明好遠房都可以插隊,每年咁多連登仔做護士,有相關親戚有特別病例,行內人咪可以幫佢插隊
唔係搵交嗌
但係而家講緊正常一個人
如果個個都好似你咁樣嘅呢個世界就唔會有人排隊啦
事實就係而家啲人等撚耐呀嘛
唔係話你錯 只不過拉返現實有幾多人真係可以插隊
其實就算cancer都快唔到幾多比你
瑪麗都係同你講 比得起錢就寫封信比你去試人驗
去法國醫院攪一攪都萬幾
我阿媽冇醫保係瑪麗醫乳癌前前後後用左差唔多50萬
不過都康復左5 6年 依家都健健康康
筆錢都叫抵比
但唔係公立醫就唔駛點用錢囉
保監會
泰加:我輸撚到執笠
冇大陸人來買,呢幾年投資應該全部蝕錢,想claim倒錢肯定越嚟越難啦

買保險出事有冇得賠都係睇你好唔好彩,本保險書咁厚想唔賠俾你大把方法,住一兩日醫院睇吓醫生咁小錢肯定賠足俾你,大手術嗰啲就
邊間保險公司
一係就佢俾人呃,一係買大陸保險,一係就幾十年前產品
而家都幾難搵到呢啲product 賣基本上人壽係有死亡證就賠
人壽保唯一唔保既野就係12-13個月內自殺
香港十萬個保險從業員,養到咁多人就知呢行好搵,一供一用,買個個都on9
交錢時唔洗調查
claim錢時就無了期調查
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞