保險=智商税,不服來辯

394 回覆
379 Like 220 Dislike
確診咗cancer係快俾到治療你
但如果你係有病徵 排期見專科做檢查
分分鐘排到你由初期變晚期
淨係排做MRI都要排兩三年
唔賺錢

點出糧比上下幾千人呀
所以咪唔係永遠輸

會stop loss
咁check完可能有事架wo
感祝你中cancer,可以真正享受一下政府醫院服務
stop loss都唔叫輸
諗深一層 其實買保險只係賭博 個賭注係你健康
保險公司又唔係渣住支槍叫你買
保險總會有人輸有人贏 就算保險公司有賺都好都唔影響你自己份保單既
我覺得無必要下下針住保險呢個工具
(儲蓄保另計 呢個真。智商稅)
除咗你窮到仆街 如果唔係你唔使諗
我都有份 AIA 危疾供緊,諗緊應唔應該繼續供落去
本人廢中分享你知,
啱啱出來做野人工唔高, 除左意外唔好買, 後生, 承受風險能力高

到你30-35, 買住院(有閒$買埋危疾), 因為身體開始多多少少會有問題, 尤其女仔, 唔好諗住政府醫院有乜所謂, 環境護士態度隔離床廢老呢啲唔好講, 淨係做個檢查都要在醫排期已經浪費時間, 貴檢查專門檢查分分鐘勸你出院出去做(會俾個折頭你)

到你事業有成, 成家立室, 經濟支柱, 買危疾人壽, 給家人一點保障, 如果好撚憎老豆老母, 或者一支公可以不理

另外, 概念問題, 買保險唔係為賺$, 你當套等, 即係你買左曼聯輸4球, 到佢輸緊3比0時, 有人會等收$, 有人會補飛, 無話邊個啱邊個錯

最後講樣野俾計死數的人知, AGENT唔會同你講的, 留意返住院保險有一項叫住院現金, 住一晚送你1千定幾百, 而一般平價保險, 私院通常CLAIM到8成, AGENT會幫你用住院現金貼, 從而變左CLAIM 到9成甚至全CLAIM, 如果住政府呢, 因為費用超平, 變左個住院現金唔洗用來貼檢查費用, 而係貼現俾你, 變相減左你一個月保費, 所以如果買左又唔知點解要住政府, 一樣要照做CLAIMS

利申 : 非AGENT, 非做有關保險的工作, 有買緊, 有CLAIM過
講排照定排醫生

我老母上年12月摸到有瘤, 即刻去私家抽組織化驗, 再做起出面照兩次, 加埋皮幾兩皮應該. 再refer 去公立醫院見醫生, 個幾月到就安排到你做電療化療. 皮幾野一個月既化療藥, 申請埋關愛基金, 2個星期批埋.

快唔快?
賺左幾十年 輸左幾年你要當輸咁你喜啦

睇少d連登啦

有錯永遠都係工具錯 平台錯

永遠自己0責
保險=用人黎做賭場
其實對於基層黎講 保費同賠償 有d雞蛋與雞

當我生活只係岩岩好個陣,仲邊度有錢交保費?

你買d平ga ,又唔保到乜,買ga,又供唔起

保險根本就係中產以上玩意

基層 倒不如注意下自己身體,注意飲食,養下生。否則,有病咪順應天命嘍
捱過左十年嘅保險公司agent好少轉行架啦,叫入左收成期又有downline 又有滴滴仔食。

但買銀行保單嘅就自己揾CS跟返張單啦
唔明你無啦啦講咩工具錯 平台錯 Jm9
好地地講緊有冇保險公司會輸 人地輸到要stop loss又唔計
保險公司一年盈利幾十億,錢從何來?香港咁多保險狗,樓主走先!

公司包既醫保年年都claim 唔足每年既保費,除左應付政府,自己買保險個班都on9.

搏自己老左有病,但又要早幾十年供又要求佢先claim到,點解唔月供定期擺係銀行
係。買保險原意就係未雨綢繆,有事上黎都唔洗咁快

但而家d保險佬愈來愈奸 條款上d字愈來愈細隻

好似東張西望個個男人,一心以為自己一早交齊資料,點諗到咁仆街,係以"內部"收到資料日期為準?

係啊。最後係claim到,但搞到人地老婆死前仲要為錢煩,人地仲要為找醫院條數 賤賣自己層樓

有用咩
咁煩
私家: 由發現去到做手術 1個月
買左唔賠都係冇錢醫
你老母生左件弱智狗計唔計

Stop loss 仲係咪親生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞