保險=智商税,不服來辯

394 回覆
379 Like 220 Dislike
保險公司總有一個方法令你拎唔到保費,買來都on9
咁我唔買,萬一中左cancer,冇錢醫點算
搵樓主幫手
保險公司梗係唔會俾保費你啦,佢收保費㗎嘛
其實中cancer政府醫院唔洗點排,好快醫
死左佢
唔洗排期啊?
中cancer 政府醫院咪一樣要比錢 ... 唔係諗住100蚊就可以出得院呀?
做手術要錢, 化療要錢
買左都係死左先有得借比你咋喎
咁人地大公司

你只你小市民

本身就係唔平等

保監會咪又係保險界既人
連保費,賠償 都未分到,樓主都真係完美演繹 「on9」。
吓? 我屋企個鐘點,佢老公中cancer都係政府醫院醫咋喎
好快做到手術,亦冇聽過要點樣用錢
之後好返冇野
一頭半個月就做到手術
政府醫療如果你真係急係可以好快
但現階段講,我claim 左兩次錢條數叫賺緊保險公司幾千

不過如果多幾個我依啲人,佢隔一排又加保費

永遠唔會輸
班友比啲 agent 洗曬腦,話得聽架咩
講兩講就來標靶藥
屌,食得標靶,頂多比你拖到一年半載,早啲死撚咗佢算啦,留條命傷春悲秋
家庭經濟支柱既,買人壽有必需
自願醫保啲條款經政府審批, 我覺得值得買
總之純消費式既保險有可取之處,因人而異
買有儲蓄成份既就on 99
冇私人保險,有親戚喺醫管局做,之前用特快通道
我試過幾次claim到錢,不過全部細額

家傭保,姐姐成日睇醫生,睇牙,應該有賺
小朋友醫保,入一兩次院已經回本有突
家居保,跌爆電視兩次都有得保,不過唔包檢查費
旅遊保,跌咗副Gucci太陽眼鏡,claim佢唔彩我,拖到兩個月後我屌佢,個經紀話佢私人賠俾我算數
樓主要交智商税😂
到五六十歲就知 有咩事睇公家排到七彩
當你真係公立醫到cancer, 費用唔高,都負擔到,果段時間手停口停,又病緊果陣,冇筆危疾賠償真係跳樓都唔掂

口講話冇用果班人梗係未試過咩大病,放心你中左之後你想買都唔受你玩
中cancer咪私家醫院做第一次手術

之後都係公立做

你俾到私家醫院第一次手術錢就得
有親戚買左份醫保十幾年,交左4-5萬保費左右
但呢十幾年入私家做左2次婦科手術洗左30萬左右
都CLAIM都足8-9成,剩低用公司醫保
我眼見嘅經驗,真係cancer,由確診到手術真係可以好快
當然唔係cancer果啲就一定等得耐㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞