保險=智商税,不服來辯

394 回覆
379 Like 220 Dislike
其實好簡單就解決到。
有病痛咪正正經經搵個醫生睇,醫生見唔對路就會射你去做檢查,驗到有事咪入廠。
正常公司有保險包你睇醫生。唔好彩真係有事,公司嗰份唔夠包,咪用埋自己嗰份醫保。
成個過程可能仲有啲錢係要自己俾嘅,咁就睇你要錢定要命啦,要慳到盡我都冇計。

而且醫保會送body check,人地公司不知幾想肯定你身體健康。
供咁多年咪就係對保險哥哥荷包一份心意
似係你完全無諗住理解我講咩
不如問番你自己我上面講咩 而你答緊乜撚野
醫保年年上調保費就梗傢啦
到時可能要受益人上黎講
第一上面都有人知我講乜 有錢還有錢 唔係個個都會成皮野驗 特別係窮個班

唔關有唔有錢事,有保險包低,好多人都會去驗
只係你唔會,我尊重你呢個決定

第二 你預先知你cancer呀? 鼻咽癌病徵都係講緊頭痛耳嗚昨喎 好多人都唔當一回事

就係預先唔知,所以年年做body check對好多人黎講好正常
只係你唔會,無問題

社會福利
公立醫院咪社會福利囉

睇完,但唔理解
理解完,但唔信
兒登仔盲反保險到ON9
唔買到大病時時點算成班人就啞撚左

老豆份醫療保不知幾好用,會買一世直到死為止,因為唔買唔會再有保險公司受理
唔講儲蓄之類,剩係買醫療意外都已經有用啦
例如屙屎出血份野夠cover去私家check, 慢慢等正苦等到幾時?
儲蓄保險我認同唔應該買
但如果去旅行既,比少少錢買旅遊保險係必要
危疾同醫療保險就睇返自己既需要啦
agent應該會教
不過家居保如果claim得多有機會唔續你
條友未撚做過手術
我老豆之前通個波仔 睇返張單好似都3 4萬
我老母仲話政府會包 幾百蚊都唔洗
梗係拖到死左先,保險公司cash flow 多左
我媽咪以前係瑪麗做化療,一去就去一日,朝早10點等見醫生2至3個鐘,見完又等啲藥去化療中心,繼續等2個鐘等嗌入去化療,打完都4點,有時唔好彩最後一個先嗌你入去做,6點先走到。仲要啲藥平極都要3萬幾三個星期,仲要你用左十幾二十萬先可以申請資助定唔知可以claim翻啲錢
所以咪話你9唔撚搭8兼離地
你由一開始就assume哂全世界有份保險
點解要排公院咁on9 點解要去公院睇醫生咁on9 點解d人咁撚窮 萬幾蚊都俾唔起 你骨子裡就睇唔起窮人成日公立公立 好井底 屌 真係痴撚線 你個種高人一等既感覺真係令人嘔心

唔怪得前面唔知up乜9野啦 原來係未聞過人間煙火
有買無賠
賠你老母咩
份勁多條款保障保險公司,你估保障你咩
100蚊都係錢,100萬都係錢
弱智唔洗咁大聲
我從來無否認我係睇唔起呢班人
只係相反顯得你大愛姐
同埋
就係我食過人間煙火先知
如果窮過都唔識發奮,唔學識點保障自己
咁係自己問題,無得埋怨
睇開啲囉
絕命毒師
咁你講條撚咩傻閪 離地到你
所以咪串尻你個12萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞