保險=智商税,不服來辯

394 回覆
379 Like 220 Dislike
入私家 照下 = 幾萬蚊搞掂
上電視果單一開始都claim到
係呀
有d 小型手術
唔做唔得
又唔想等政府
又局去私家
係你角度黎睇, 1個月做倒手術叫好快。
但私家個幾星期已經有

都係差2個星期姐, 但cancer黎講, 可能半個月都耐
個人覺得, 除咗四大保險, 其他一律唔使買。 總之記住保險係for保障, 唔係用黎投資或資產增值
其實又無人用槍指住你要買保險

信保險嘅往往自己或身邊人係保險上受惠過

唔信咪唔好買,大把人無病無痛8-90歲老死

我自己試過claim過醫療,計返條數我呢家係賺緊錢。同埋有日我死左,我留到筆錢比屋企人

我身邊有朋友買左保險,之後中左cancer,佢話賠左180萬,最尾佢話醫藥費同出入塔的士錢,夾埋洗左70幾萬,仲有百零萬剩,19年同佢老公買埋樓

亦有朋友中左cancer,要屋企人賣樓救佢,呢家仲醫緊,睇到佢呢家story都feel到佢屋企人同女朋友真係好愛佢

買唔買保險好閒姐,你搵得夠多,萬一有咩事比得起錢咪得囉

至於d人話保險呃人,我就覺得係agent呃人唔負責任姐,我有朋友屌佢agent簽果陣話乜7都保,點知最尾就咁入院claim錢又唔應機,又拖得慢,仲要claim 唔足

所以買就真係要搵一個稱職agent同大公司去買

不過有咩事起上來,真係唔賠咪上東張西望 保險公司一定加快賠錢
題外話,想問一問。

保險建議書係唔可以俾人拎走㗎咩~?
今日有個agent sale我,我話拎返去睇。佢話唔可以俾其他人睇,話保監唔俾。

我話咁算啦。

依家佢地無單無到傻咗?定還是保監真係唔俾人拎㗎?
高端醫療墊底費都一萬
個agent 9up你啦
是唔是無生意無到傻咗?
如果sale儲蓄保,通常都係ipad show proposal, 都會話send 唔到出街,淨係畀一版佢影低
估中。用iPad。

我話我用開iPhone,PDF可以transfer俾我。

佢話做唔到。
儲蓄保sale一時衝動既姐,通常畀完份野你你有99%機會唔買,畀你做乜
其實保險係有用嘅。但真係好心佢地,睇清啲個客嘅習慣同埋能力先去Sales啦。

如果個客冇錢又冇自律,Sales佢玩20幾30年嘅儲蓄保,即係迫佢地斷供。咁同打劫佢地有乜分別?堅陰質。
就係冇錢冇自律先要用儲蓄保黎養成良好儲蓄習慣 都係幫人姐
有冇agent張卡片? 建議你連埋一齊send個email比IA問下
都好噃。
可能果份唔係啲咩好嘢,唔想你拎住份野走去問其他人意見
我俾人厄去柬泰都唔會買保險喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞