保險=智商税,不服來辯

394 回覆
379 Like 220 Dislike
保險狗一到店,所有喝酒的人便都看着他笑,有的叫道,「保險狗係社會垃圾!」他不回答,對櫃裏說,「保險狗幫到人好有意義。」便排出九文大錢。他們又故意的高聲嚷道,「貼糧單未呀你!」保險狗睜大眼睛說,「保險公司啲BO都係保險狗養!」「月入35k就百萬圓桌,有乜咁威呀?」保險狗便漲紅了臉,額上的青筋條條綻出,爭辯道,「TOT份退休金你搵一世都冇!」接連便是難懂的話,什麼「我唔係保險狗!」,什麼「朝早八點開會好充實!」之類,引得衆人都鬨笑起來:店內外充滿了快活的空氣。
係 有齊哂文件都claim唔足佢地特別鍾意係病歷上捉你
又話你隱瞞 有病史無申報
一定要買系列:
車保: 政府逼你買
火保: 銀行逼你買

抵買系列:
家保: 抵買一餐自助餐保你一年屋企
旅保: 抵買唔見銀行電話真係煩
人壽: 都叫一份心意

諗清楚系列
醫保: 其實OK但發生宏利事件,要揀清楚,so far曾俊華/I wish果間口禆好又唔洗比AA狗賺
危疾: 買「死左都有得賠」果款及「冇儲蓄成份」係可接受

智商稅系列
儲蓄計劃:AA多謝你養佢買車買錶,5年「非保證回本」15年「保證回本」都買都幾智障
例子阿Mo
李生咁有錢都唔送佢去私家
家居保 保屋企財物
儲蓄保
我想問點爛法?人為唔會賠架

你係咪未做過body check?
大把人去body check 驗血屎尿
數據有異常先去做scan 搵原因
cancer其實係要睇用咩藥
有啲藥要self pay
有啲藥政府包埋
冇得一概而論
有啲treatment一般純醫療都未必包
有儲畜成份都係垃圾, 個槓桿低到
我次次都claim 足幾萬都試過
我就係做過body check拉埋屋企人先咁講
check到前列腺肥大 話可能有問題 照超聲波 之後留院抽組織 前後無撚左12萬 最尾換黎一句無事 其實本身極有可能就係年紀大就會咁 但係人地要賺你一筆你有得揀?
所以咪話d人唔鍾意check就係咁解 仲要俾錢 自己嚇自己呀?
係呀 真係睇case 用咩藥
上面位巴打都係就咁講話無錢醫所以要去政府醫院
但我只係帶出政府醫院其實都係要比錢呢個問題
我唔係保險狗 我只係見到 亦都有屋企人過往既經驗 所以先講下 其實唔關我事的
買保險係咪on9,視乎買嘅種類啦
我自己買過嘅旅遊同工人保險都claim過,有賺添,旅遊保買幾十蚊,唔好彩跌爛左相機都會賠返千幾蚊
人壽都值得買,但醫療同危疾嗰d就要小心,
我有個朋友兩種都有買,一個月都要供千幾蚊,後來發現有cancer但個agent話佢個危疾保險唔包佢嗰種cancer,只係醫療保險賠到部份住院同檢查費用,都唔知供咁多年為咗咩。。。
你講野都幾撚矛盾
又話等照ct 都死撚埋
移家又話check黎無用,自己嚇自己

你想點呀
係要唔賠畀你
我係保險公司組織一隊律師
個個拎住字典同埋法律書同案例
慢慢咬文嚼字玩死你都得
法律都係有錢人玩既姐
邊間?
係咪宏利
愈複雜就愈唔好買
同投資一樣
否則你讀幾多書都係唔夠用
阿mo呢啲一日最少3皮野埋單
ct還ct body check還body check
你講ct 我咪答你 你想睇公院既人俾成皮野去照ct 邊撚個會
你講body check 我咪答你 好多人都唔願意body check就係會自己嚇自己

你係咪文盲架姐其實
曾經窮到褲穿窿,所以我明點解佢會咁回你。

窮撚手停口停,真係冇錢冇時間,唔係大病或者燒到暈低都唔會捨得去睇醫生。
結果多數人出事就係咁樣拖到小病變大病,第一期變第四期,到時發現嗰時已經太遲。
你係咪唔明樓主衰乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞