保險=智商税,不服來辯

394 回覆
379 Like 220 Dislike
菲比斯講過保險係最賺錢既行業
所以d 連登仔真係on9
醫保咁平,每個月300蚊買到3千萬保額
叫少次雞都畀到兩個月
點解香港保險個朵特別臭有冇反思過
btw 我就算買都唔會幫朋友開單買
買呢d 都係搵老屎忽穩陣
幫襯毛都未出齊果d 做唔夠1,2年就走食得屎
保險老屎忽長做長有唔係無原因架
賠俾你就係
用下腦啦
幾百蚊個月會賠幾百萬俾你醫病?
交左
但純消費係咪要俾一世?儲蓄成份嗰啲好似20年供完?
冇回本的,佢個pool如果多過某百分比人數claim錢,佢就會下年調整保費
自己又交貴左

冇claim錢果堆仲慘,錢又冇拎過,仲要一齊俾人加價
其實係
所以有人有需要而唔保真係好賤
其實保險係sell你去私家醫院,
你住過私家醫院就知同公立好大分別。
當然,你頂得順公立醫院既其實唔洗買保險。
你同後生仔講呢d,佢地唔會明
咁公道講句 香港醫啲大鑊嘢嚟講算係咁 但好多緊要嘅藥都唔係藥物名冊到 即係你成日聽到每個月食幾千蚊嗰啲 變相要自己俾
係呀,你條傻鳩
term life 幾十蚊一個月,1年後你自殺都賠幾百萬啦,醫保實報實銷,有幾可真係用到幾百萬,賠幾十萬有幾難

啲兒登仔井底到以為幾百萬好多錢

人地保險公司管理緊既資產係全港幾十年GDP總和 真係求其拎黎買垃圾債啲息都夠賠畀你
係,但講真, 人壽保險最有需要都係30-60歲呢段
過左60都仔大女大啦, 無咁必須
另外以我自己買危疾同醫保為例
有儲蓄成份保費講緊貴純消費8-10倍
你自己諗下抵唔抵
講真純消費式保險我覺得係一樣好既事物黎
原理就係當一件好恐怖既事發生係一個人身上你無可能有能力抵擋到 (eg. 死亡, 重病)
保險原理就係集合另外9999個無事既人既錢黎幫有事果個去頂
但儲蓄式保險我覺得變左質,好掠水
依家就係講繄連幾百萬都唔賠呀
問題係由發現到確診覆好耐
而家樓豬講緊買左冇得賠 你試左中cancer真係冇得賠再開post啦
咁嘅話好似留返啲錢買純消費好啲
你買份term life+醫保,過左等候期之後衝出馬路畀車撞下,唔賠再上黎講啦
生死有命
cctoy式一竹竿打一船人就算9數
我身邊既FD, 只有偏向濫用亂尻咁claim 而無一個係唔肯賠
學麵仔咁上網叫人比錢
買左醫保,入醫院做美容野都claim到
cctoy話真病claim唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞