保險=智商税,不服來辯

394 回覆
379 Like 220 Dislike
保險跟本就係有殺冇賠, 而家先知咩
拎乜撚野保費呀
保費係交唔係收架喎
都會轉公司
咁激動做乜,踩到你條尾?
咁無嘢係絶對唔變嘅,香港係有好多仆街agent,但又唔好講到agent係完全無用,唔通病住仲下下自己上保險公司交form咩,同埋認真做嘅agent都真係話到你知你點claim 係可以用盡個plan嘅benefit。
咁我都認同,但好大機會會轉人
有買自願醫保洗唔洗買埋危疾?
嗰啲叫賠償,唔係叫保費

中左買嘅範圍又交齊料,點解賠唔到?

咁多人 like ,就知呢度好多都一知半解
同買咗一樣,死
買唔買都無錢醫架啦
人壽保險保單生效一年後自殺都有得賠。
我阿媽又係瑪麗醫
都用左40萬黎自費標靶藥

條友假膠黎
一時又話自己係加拿大
一時又係香港
隻隻cancer都保?
D 錢唔係變出黎
只會羊毛出自羊身上
你供廿年姐係廿年供晒你死前嘅保費(預計壽命)
同已經factor 埋續保加loading
慘乜
共同分享左個risk 喎
弱智都上到連登?你老母依家見你咁撚弱智送撚左你比人
你重係到問你係咪你老母個仔
你老母生左件弱智狗依家
我明佢地唔明
因為有班agent 專係target 大學生/fresh grad
供d乜柒全包plan
又垃圾又貴個d

咁好多後生個first impression 就係比人生劏第一份糧, 就bias左消費型嘅個d
買唔買保險其實唔係最重要,
但有啲人講到香港醫病用好少錢先係最無知
中咗危疾靠政府保底福利只係吊命,根本唔係醫你
Factor 左會有班人扼保險啦
同埋睇條款有上限令d人冇咁想扼保險
之類掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞