保險=智商税,不服來辯

394 回覆
379 Like 220 Dislike
而家加左價7萬
入院前擺低按金先驚你走數
我親戚前排照完醫生話血管硬化食藥就得唔洗通,出院即刻退返7萬比佢
你食條撚咩 睇你個死款都係 未去過公院架啦 開口埋口就公立井底
你唔係移家先知道到我笑緊人咁on9去排公立呀嗎

希望你都有返份保險唔洗排公立啦
入公立排街症等到死都有得串

我認輸
我係覺得文盲居然都識上網
宏利近排幾單都好明顯 agent 冇心跟,公司又 hea 返個客
公司會輸就執左笠啦
無可能要求賭場set game rule set到大家50%勝率既
比人串到應啦
無野駁
文盲都識幫屋企人買份保險
唔洗排公立
100蚊冇人拎唔出
100萬好多人拎唔出
um... 政府好多藥都唔包,好多藥都要幾萬一個月,就算唔使排見醫生剩係買藥都要用好多錢,更何況其實真係要排
排唔止排見醫生,就算比你見到醫生,佢都只可以同你傾幾分鐘,就算你肯比4,5萬每月買一隻藥,你想問多d個病佢都唔會點理你,一係信佢一信唔好醫(真人真事),因為佢地真係太忙太多病人。你可以去各大醫院癌症治療中心望一個半日就知咩事。
唔止排醫生耐,見面時間少,排隊做檢查又係勁耐,驗血照機全部等好耐,你比幾萬一個月藥費食完想驗下有無效都等個幾月先驗得,咁你仲比唔比果幾萬?都唔知對你有無效,停左可能前功盡棄,繼續就可能只係燒錢。

講政府好快真係唔知你係天真定係靠害?
一個人會唔會一世唔轉工
是,我朋友做心臟手術 3個月

但另一個朋友胃手街要掛2年幾喎
agree
free health care
真 樓主咁有心出勸世post,出事中招佢實幫手嘅
咁你講經咩
人地咪執左囉

永遠輸比個客即係年年輸錢都唔執wor
成隊精算計好晒數根本唔會輸
樓主…. 我想check下個心….. 但排公立要排半年先睇到專科…..
我只係講個結果姐保險公司長期輸咪執
人壽保 有啲cancer唔包
好耐之前試過親戚cancer過咗身
搞完一大輪話佢呢種癌症而死係無包
香港保險真係好撚閪,係台灣炒車要抖三個月台灣保險乜都賠哂賠埋番唔到工既賠償80萬twd
屌你老母香港保險剩係賠醫藥費幾皮野都搞咁耐又要補乜文件又要搞幾個月,台灣保險唔洗一個月就賠左屌你香港份保險都唔知搞幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞