(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 21

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
最近短時間內配過 荃灣新黑,同埋owndays做副鏡
度數新黑話我淺左,但散光深左
owndays 就配足,同埋好快就驗完
兩個散光軸有少少分別,但角度差<5度(?有無問題)

開頭幾日新黑睇野有d怪
但本身戴上去其實唔太岩位
調教返就無再唔舒服

但唔知係因為度數配淺左少少定咩
新黑副clearview DAVP 同 owndays 最平鏡好似差唔多sharp咁
但的確邊緣位clearview 會好d, 係keep 住sharp既

不過我都認同,唔想煩/驚驗錯
最好應該都係去Poly驗實無死
同埋想問下
如果舊眼鏡戴左好多年
鏡片又已經花曬咁
配新鏡佢同你驗舊鏡個陣
舊鏡度數係咪會有差別?
唔夠預算,Hoya都可以嗎?
唔需要漸變有咩推介
睇你自己隻眼近視有冇深到..好難講
新黑驗眼is de best 笑撚死我
有個新黑打手 啲人問去邊度買眼鏡 佢都叫人去新黑 好似香港得一間眼鏡舖咁
似假膠
其實我都明主觀驗係會有出入
但唔知係咪個阿叔想快手一開頭就落重手左
係話淺左就睇唔清楚 但落重手d你一定會睇得清楚d
至於點解佢散光axis錯我都唔明
明明佢比佢試嗰陣係睇得清
但去第2度再比錢測就話我axis錯左
其實唔會架喎, 我係 88 個啲驗眼中心連續驗左五年以上, 每年驗d 度數都好一致 (係有一年差25 度), d 視光師多數唔同人, 驗出黎咪又一樣
有無ching試過自己帶框去配鏡 之後個框比佢地整爛咗
蔡司無出新款我諗我會去試下hoya nikon 嗰啲
我真係唔知 在場主觀驗眼嗰陣我睇野係覺得清 但唔知點解去第2度測就見到差成50度
Poly 個到預約要等好耐
puyi 個個500蚊係點樣?
想問下邊度買10eyevan比較扺
唔該各位師兄
師兄 講堅定流
感謝 師兄
10 eyevan所有店舖都list哂喺佢個網度 可以逐間打電話問
https://10eyevan.com/store/stores/hong-kong/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞