一直諗唔明,點解所有魔法設定都係越舊就越強?

336 回覆
926 Like 26 Dislike
我都係諗到佢
發明新魔法屌打其他人
雖然都係血統論
去日本都揀老店啦 點會揀連鎖
因為一開始魔法係由神傳俾人類
所為改進只係簡化咗原初嘅魔法 或者將兩種魔法簡化再混合
關你咩事呢毒撚?
葬送的芙莉蓮唔係

一開波解除以前封印既大魔法師,佢既必殺魔法已經係現代既一般魔法

不過呢種咁嚴謹設定既故事,往往唔王道唔熱血而唔紅
同意,方便先係主因
都有作品選擇困難嘅路行,唔係所有作品都係古代魔法更強,葬送的芙莉蓮就係越近期越進步
得啦得啦 冇營養個人都會冇技術 你啱曬
但勾賤把劍出土真係嗰時重好鋒利
唔係講笑
科幻奇幻都係睇設定
現代代表
係愛啊 哈利
因為d魔法師都係自撚私,傳內不傳外
仲成日收埋d絕招唔教d徒弟留一手
咁咪失傳囉
通常係一場曠世大戰後咩都無晒
道理同d廢佬白癡覺得中醫好過西醫一樣
因為古魔法的設定
係現實係古文明

現代的科技係勁,但以所知古時的工具 同 科技係無可能做得出果d 驚世迷團
例如:金字塔,秘魯巨石城牆,馬丘比丘天空之城,瑪雅神殿

所以總覺得古文明比現代文明強
呢種概念投入左魔法世界到
就會有古魔法比現代魔法勁
火魔法師世一,從古到今, 冰奥收皮
就好似正體字同殘體字
支那文盲智障多
通過字體簡化殘缺化去令普及率提高
同時失去學習字義同字體構成嘅機會
但想真正理解字源,字義 等
就會去揾返正體字去學
1:24已經講左個因由出嚟
https://youtu.be/nltewr8dRuM
你心目中嘅魔法, 應該都係mana 系, mana 係好似石油咁, 用咗就好耐先recover 返。 古代人用強魔法, 之後d 人唔夠mana用唔到就失傳幾千年。 跟住幾千年就搵返, 用到就強勁
點睇六零年代已經有載人登月,而且當時電腦資料現代無法閱讀。 今時今日人類無法載人登月。
所以你話邊個時代魔法勁啲?
早左你一步講,其實好多作品都係好嚴謹既,由其是青年漫,但青年漫唔熱血嘛,

千年傳承,秘劍,古代大魔法,隔代大遺傳,幾中二病,但少年時期係鐘意呢堆野
我教你地拳掌腿三絕 但為師最強既武功係劍
因為今晚又千升囉
已經追溯到金字塔嘅建造方法

確實係好聰明 不過套落現代成本效益太低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞