一直諗唔明,點解所有魔法設定都係越舊就越強?

336 回覆
926 Like 26 Dislike
聽故就唔好駁故啦,講到尾都係睇作者點設定姐
魔法既根本係個人既靈力
除住社會發展愈趨複雜加上工具發明愈來愈多同愈來愈好
真係可以訓練專注同修行自己內心既時間少左
領悟/精通魔法既人自然愈黎愈少
有一套唔係 葬送的芙莉蓮
魔族最勁既殺人魔法 幾十年後俾人類普及同強化左 同研究埋點防禦
金鏞d武功都係 咁樣會唔會易明d
又未到嘅 奈葉打親都係全家出動咁款
去到殺果下都要起碼兩個人一齊開breaker技
同現實一樣, 愈現代人愈速食
古代人研究一個魔法研一世
理論上應該學得完整啲
西方夠打仗啦
又唔見佢地話啲劍術流傳唔到然後固步自封乜柒柒
係中國人先咁崇古
真係,而家西洋拳一拳打撚死班東亞病夫氣功詠春大肚腩死肥鳩
真係失傳嗰陣個人都死q咗啦 武功失唔失傳關佢撚事咩
其實大概明你意思 普及性大嘅現代魔法基本上係傻瓜式死記硬背都放到出嚟
但係因為全部都係定制好嘅所以啲數值一定一模一樣 30歲嘅魔法師同18歲嘅魔法師放出嚟嘅魔法威力係一樣 差別在技巧同熟練度

但係古代魔法點解會話威力勁啲 其實唔係勁啲只係因為以前啲人唔係用定制魔法 成個魔法所有數值都係自由決定
所以同樣一個火球術
現代定制魔法 攻擊力100 扣10mp
古代魔法就可以將攻擊威力變成1000 但扣100mp咁
所以啲人就會話古代魔法勁

所以要比例子就應該係俾 用現代魔法嘅人就好似一班世界末日之後嘅文盲 淨係識用現代武器但係唔知道原理 佢哋知道用邊幾樣嘢混合到火藥 用邊幾樣嘢整到子彈 但係永遠淨係識用呢一種

當有一個人學過現代嘅科學 受過科學啟蒙 佢就可以用佢嘅知識改造配方 可以將普通子彈變做火焰彈閃光彈震撼彈 甚至直接整支火箭炮出嚟

不過講真 最簡單解釋點解古代魔法勁過現代魔法咪就係魔法根本就唔係科學而係血統 你有魔法血統先可以放到魔法 咁啲人一代代雜交 血統越嚟越弱 魔法威力越嚟越弱囉
因為依種設定既 遠古魔法 係失傳 唔係被淘汰
睇作者點寫啦 天災又得 戰爭都得
本身已經失傳 你之後果幾百/幾千年既魔法 係行緊一條新既路/重新行過
新既路又唔一定勁過舊時

只要寫到舊時條友有幾撚勁 萬中無一就冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞