一直諗唔明,點解所有魔法設定都係越舊就越強?

336 回覆
926 Like 26 Dislike
咁都有現實例子
魔法科高校
設定係現代魔法配合科學 會一直改進
古魔法就又慢又太多多餘野
C語言咪就係囉,至少半百年歷史,佢都係咁快。但唔太友善,係普通人既群體唔普及。
個思路應該由古魔法多數都係禁斷魔法去諗

以前嘅人研究魔法冇乜禁忌,直到第一個禁斷魔法示範咗出嚟之後啲人先知A+B原來咁勁,勁到之後嘅魔法全部都係禁止後人去A+B

隨住時間嘅流逝,魔法師發現越嚟越多禁忌,所以越新嘅魔法越廢就係因為越近現代嘅魔法所受嘅禁斷規矩愈多,令到現代魔法喺威力上有好多限制
Chapter 1. 有一晚一個流住貴族血統嘅小朋友因貪玩偷走,男孩發現城市內大部分平民都識用魔法,雖然父母同佢講呢啲係旁門左道嘅邪術會迷惑心志,但佢慢慢發現呢啲魔法可以幫助到城市人嘅生活。佢一路行一路行,見到有一個同自己差唔多年紀嘅小朋友用魔法….

Chapter 2. 全靠大魔法師率領一班魔法學徒,皇上治理一直都相當繁榮安定,某一個晚宴上有一位由遙遠國土嚟嘅人拜見皇上,由果一晚開始皇上就意識到原來自己身邊一直都蘊藏住危機亦第一次對同自己識於微時魔法師感到恐懼…
鏡頭一轉,一個少年係城市入面橫衝直撞,後面追住一大班惡霸手執木棍不斷叫囂,為咗逃避追打佢嘅人,少年翻過城牆跑出去去到一個杳無人煙嘅森林。森林入面瀰漫住一層重重嘅迷霧,突然間少年聽到背面地上有樹枝斷裂嘅聲響,正當少年打算……

Chapter 3. 當少年醒返嘅時候見自己被奇怪嘅發光物體綁係床上面,屋入面無論牆同地板都畫滿咗好多未見過嘅符號圖案,望向廚房有一個著住灰白色長袍嘅長髮背影,少年依稀記得佢身上殘舊嘅皮靴係佢臨暈低前最後見到嘅畫面,少年大驚開始呼叫求援,同時本來背向少年嘅陌生背影….

Chapter 4. 完成例行巡視之後我返到房間打算可以享受一下夜半時分嘅寂靜,正當我推門之際同房嘅____奪門而出神情緊張,____為人一向穩重,其父亦為中樞守衛隊兵長,從小跟從理應見慣大場面,我問:「經已完成今晚嘅任務,所謂何事?」
呢個時候____向我遞上一封信,當時造紙過程相當繁複,眼見紙色潔白如雪材料必然十分講究,宮殿內只有一人可以使用如此高級嘅手藝品,我倆立即向大魔法師同學徒居住嘅堡壘出發,途中我腦海不斷浮起信上面渾圓有力嘅字:「今夜,勢必..…
完全相反喎
係越發展越多技術接觸到嘅資源就越多,無論種類,數量同應用方法都係
好似100年前已經搵到石油,都仲未係好識用,80年代話有石油危機,點知越搵越多
通貨膨脹
以前d program 冇做到咁多野你唔講
咁都有負皮
嗰啲咩paleo diet都係㗎啦
話咩原始人都係咁食
屌啦 原始人life expectancy唔過四十歲㗎
佢地食咩基本上係無參考價值

最憎啲人promote啲健保嘢話原始人/古人都係咁用/食
佢有講喎
係咪即係九陰真經
重點係: 技藝知識的系統化訓練 + 傳授同改進

冇系統化訓練同改良, 技藝就會出現斷層. 呢個斷層可以不留於史書. 咁就會無端端失傳.

至於點解冇系統化訓練同改良, 可以有好多原因.
呢個解釋 = 維度打擊, 間接寸9 D作者貪方便, 唔肯用腦袋整鑵頭內容

但冇計, 某個年齡的觀眾層就係想睇呢D唔同包裝, 本質如一的鑵頭 (呢個係人性, 審美觀, 感動冇得解釋, 通常係過佐該年齡, 再望番轉頭先發現當年自己有幾鐘意呢類嘢), 加埋好彩搵到好插畫師, 出版商吹捧, 一個財富密碼package就此誕生

不過我鐘意呢種維度打擊式解釋.
咪癲啦
Mass production 先會最好用 最穩定
Prototype 先至甩漏多
咪睇咁多高達
主要係如果現代係勁過古代
就唔駛召喚英靈
咁就少好多figure可以出嚟賺錢
負皮個班9成9係班雙非仔
樓主無睇魔法科高中的劣等生?現代魔法變咗核戰力級
移動粉紅炮台
因為好似魔法咁失傳左姐
係白色惡魔
你到底係同儒家有幾大仇口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞