一直諗唔明,點解所有魔法設定都係越舊就越強?

336 回覆
926 Like 26 Dislike
其實玄幻小說都係咁
功法 武器都係越舊越勁
葬送的芙利連 嗰個古老嘅最強殺人魔法變咗現代嘅基本功
而家D人哈利法塔都起到出黎,太空站又起到,就黎去埋火星,你同我講起唔到金字塔?
金庸囉 天龍有廿八掌
神雕十八掌
屎火龍仲少
同中國文化都異曲同工
不過中國嚴重好多
風氣係古代野一定好
搞到讀撚左兩千年尚書
盲目相信所謂既聖人
漢代個陣直頭法律呀國家大事呀乜春都照孔子點做佢就點做
王安石講句祖宗不足法已經比人屌全家
搞到成個國家都冇進步停左兩千年
舊嘅經時間咁多user用過都重保留到啫係有一定價值。且舊嘅都可以經時間進化。
但喬峯係將廿八掌係專登改到十八掌
葬送的芙利蓮已經有改良魔法
以前起嘅方法真係失傳咗,以前冇以家咁嘅科技水平都起到出嚟
武功夠係啦
原因係如果唔係越夠越勁,咁解釋唔到點解而家d魔法同武功咁廢。
陳皮咁
越耐越值錢
好似x之呼吸咁,發明出黎為咗更多人學識再衍生好多呼吸,又好似簡體字,都係繁體想多人學識字降低文盲率先變簡體字。
處女值錢啲定10手臭閪值錢啲?

魔法,要純種人用先勁
大魔術師!!

童子尿可以僻邪添
純種貴過雜種
冇睇過harry potter?
好似都有唔少係講魔法係愈黎愈進步
幾十年前做廠長都上唔到連登
而家咩人都可以喺度鳩up又點睇
睇吓金字塔,而家啲人都整唔到出嚟
而家D人哈利法塔都起到出黎,太空站又起到,就黎去埋火星,你同我講起唔到金字塔?
以前起嘅方法真係失傳咗,以前冇家咁嘅科技水平都起到出嚟
咁愛因斯坦死左之後有冇天材寫到下一本相對論?
機械人都算
防具先誇張 點解愈少布愈高防
黃金白銀青銅時代係講緊人嘅精神性wo
而且都要睇返係咩時代,9成作品設定既古代都打緊大仗,仲好多都係咩諸神之戰,自然會去追求返威力多過追性價比,可能用緊十幾倍的能量打緊幾倍的輸出,咁睇落威力咪大。
不嬲都唔係科技越後越勁嫁喎,啲金字塔,大馬士革鋼,百幾年前啲小提琴,依家都整唔返,就算幾十前鐘啊,音響啊,都襟用過而家好多
推薦大家睇小說《黎明之劍》,魔法工業化吊打土著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞